Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Του φθινοπώρου η ζεστασιά

 

Το εμβληματικό ‘Άξιον εστί’ του Μίκη Θεοδωράκη και η ‘Αποκάλυψη’ σε α΄ παγκόσμια εκτέλεση, με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον ψάλτη Δημήτρη Πλατανιά, τον Νίκο Καραθάνο στο ρόλο του αφηγητή, τη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και τους Μουσικούς της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

 

Ο ηθοποιός Νίκος Καραθάνος, ο τραγουδιστής Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου δημιούργησαν μια κορυφαία dream team, που αναμετριέται με ένα από τα έργα-ορόσημα της μεταπολεμικής μας ιστορίας. Το ‘Άξιον εστί’(1964) του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη παρουσιάζεται στο Μέγαρο, σε μια συναυλία-μουσικό γεγονός του φετινού φθινοπώρου.

Το έργο, όπως διευκρινίζει ο συνθέτης, μέσω του οποίου προσπάθησε να διευρύνει τους ορίζοντες της έντεχνης λαϊκής μουσικής,‘διατρέχει ολόκληρη την ιστορική περίοδο του ελληνικού έθνους. Από τη γένεση “αυτού του κόσμου του μικρού, του μέγα” έως την προφητική ενόραση των δεινών που επισώρευσε η δικτατορία. Τρία είναι τα βασικά του μέρη: Η Γένεσις, Τα Πάθη και το Δοξαστικόν (Άξιον εστί). Ως προς την εσωτερική του διάρθρωση, υπάρχουν επίσης τρία διαφορετικά στοιχεία: η Αφήγηση, ο “Ύμνος” και το Χορικό.

Για το πρώτο ο ποιητής χρησιμοποιεί τον πεζό λόγο. Για το δεύτερο, τον ελεύθερο και για το τρίτο τον μετρικό στίχο. Έτσι, στη δική μου δουλειά χρησιμοποίησα αντίστοιχα: τον Αναγνώστη, που διαβάζει το κείμενο, τον Ψάλτη για τους “Ύμνους” και τον Λαϊκό Τραγουδιστή για τα Χορικά. Αλλά τρία επίσης βασικά στοιχεία ολοκληρώνουν τη μουσική δομή του έργου: η μικτή χορωδία, η ορχήστρα και τα λαϊκά όργανα…’.

Το ίδιο βράδυ θα ακουστεί επίσης σε μια ιστορική α΄ παγκόσμια εκτέλεση το μοναδικό έργο του μεγάλου συνθέτη που δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ: το μνημειώδες συμφωνικό ορατόριο ‘ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Ωδή στον Μπετόβεν’, για ορχήστρα εγχόρδων, αφηγητή και χορωδία (1945), δραματοποιημένο συμφωνικό έργο που εστιάζει στην αναζήτηση του θείου, σε μορφή θρησκευτικού δράματος, σε στίχους του νεαρού τότε συνθέτη (με μια μικρή προσθήκη στίχων του Διονυσίου Σολωμού.)

Συμμετέχουν ακόμη οι πολυβραβευμένοι Μουσικοί της Καμεράτας - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου, και η καταξιωμένη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων υπό τον Σταύρο Μπερή.

Έναρξη: 20:30/ Εισιτήρια: 9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 12 € ● 18 € ● 25 € ● 28 € ● 30 € ● 35 € (διακεκριμένη ζώνη).

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 210172 82 333, www.megaron.gr