Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Τι πήγε στραβά;

 

Tα λάθη, τις στρεβλώσεις και τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα επισημαίνει στο βιβλίο του ‘Με τα λεφτά των άλλων’, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, ο διακεκριμένος οικονομολόγος Τζον Κέι.

 

Η κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι εν µέρει απατηλή και εν µέρει οφείλεται στην ιδιοποίηση πλούτου που δημιουργείται αλλού –µε τα λεφτά των άλλων. Αυτό υποστηρίζει στη μελέτη του που με τον τίτλο ‘Με τα λεφτά των άλλων’ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος και σε εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας-Αριάδνης Αλαβάνου ο γνωστός οικονομολόγος Τζον Κέι.

Μεταξύ άλλων αποδεικνύει ότι ο τοµέας αυτός έχει µεγεθυνθεί υπερβολικά, έχει αποσπαστεί από τις απλές επιχειρηματικές δραστηριότητες και την καθημερινή ζωή και έχει μετατραπεί σε έναν κλάδο που κυρίως συναλλάσσεται µε τον εαυτό του, μιλάει µόνο μαζί του και τον κρίνει µε κριτήρια που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η πλειονότητα του κόσμου έχει υιοθετήσει αυτά τα κριτήρια, συνδράμοντας έτσι στην επιβίωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που λόγω απληστίας και κακοδιαχείρισης έχουν επιφέρει κρίσεις και χρεοκοπίες.

Ο Τζον Κέι είναι επισκέπτης καθηγητής στο London School of Economics και μέλος του επιστημονικού συλλόγου του St. John’s College της Οξφόρδης. Είναι επίσης διευθυντής αρκετών δημόσιων εταιριών και διατηρεί εβδομαδιαία στήλη στους Financial Times. Γκρεμίζοντας μύθους και αποδομώντας διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις, παρουσιάζει τα επιχειρήματά του µε σαφήνεια, ενώ παράλληλα προτείνει λύσεις για την επόμενη μέρα. Αξίζει ίσως να σημειωθεί πως ο διακεκριμένος οικονομολόγος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, στα οποία περιλαμβάνονται τα ‘Truth about Markets’, ‘The long and the Short of It’ και ‘Obliquity’, προΐστατo της αξιολόγησης μετοχών που διενήργησε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, για την οποία υπέβαλε έκθεση το 2012, προτείνοντας ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.