Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Θα σου κάνω μια καντάδα...

 

Καντάδες και τραγούδια από το αθηναϊκό παρελθόν μπορούν να απολαύσουν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση στη συναυλία ‘Παλιά Αθήνα’ της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων, που παρουσιάζουν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της διπλής –ιστορικής και εικαστικής– έκθεσης ‘NeapolisAthina: και τώρα και τότε’, το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC), το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

 

Συναυλία με αθηναϊκές καντάδες δίνει στην Ελληνοαμερικανική Ένωση η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων. 

Οι καντάδες «εισήχθησαν» στην Αθήνα το 1864, όταν τα Επτάνησα συνενώθηκαν με την Ελλάδα. Στην Πλάκα, στου Ψυρρή αλλά ιδίως στη Νεάπολη, το «νέο» μουσικό αυτό είδος αγαπήθηκε, διαδόθηκε, εμπλουτίστηκε με λόγια στοιχεία και συνδέθηκε με τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού  αιώνα. Στη Νεάπολη συντέλεσε στην ίδρυση Ωδείων και μουσικών σχολών στην περιοχή. Η αθηναϊκή καντάδα εξελίχθηκε παράλληλα με το αθηναϊκό τραγούδι. Αθηναϊκές καντάδες συνέχισαν να γράφονται μέχρι και τη δεκαετία του ’30, ευνοημένες από το ρομαντικό κλίμα της εποχής.

Η συναυλία πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση-αφιέρωμα στην αθηναϊκή συνοικία της Νεάπολης με τίτλο ‘NeapolisAthina: και τώρα και τότε’, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουΐζας Καραπιδάκη. Εδώ το παρελθόν της Νεάπολης αναδεικνύεται από πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό που παραχώρησαν κρατικά και ιδιωτικά αρχεία, ιδρύματα και ιδιώτες και το πολιτιστικό παρόν της με την ομαδική εικαστική έκθεση 31 σύγχρονων καλλιτεχνών που κατοικούν ή έχουν σχέση με την περιοχή.

Στο πιάνο συνοδεύει ο Φρίξος Μόρτζος/ Διεύθυνση- μαέστρος: Σταύρος Μπερής.

Έναρξη: 20:00/ Θα προηγηθεί, στις 18:30, ανοιχτή για το κοινό ξενάγηση στην έκθεση ‘NeapolisAthina: και τώρα και τότε’ από την επιμελήτριά της και ιστορικό τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00/ 21:00:Σάββατο: 10:30-14:30/ Κυριακή κλειστά/Είσοδος: Ελεύθερη

Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου-16 Δεκεμβρίου/ Ημερομηνίες ξεναγήσεων: Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, στις 12:30, & Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017, 18:30.

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ. 2103680900, www.hau.gr