Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Τα ‘φτερά’ της φιλίας

 

Η πορεία μιας φιλίας με φόντο την Ιταλία διαγράφεται στην... τολμηρή ‘Ιστορία της χαμένης κόρης’ της Έλενας Φερράντε, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη σε μετάφραση Δήμητρας Δότση. Αν εντυπωσίασε εμένα που είμαι σκύλος, φαντάσου πώς θα βιώσεις εσύ την ανάγνωσή του.

 

Με την ‘Ιστορία της χαμένης κόρης’ ολοκληρώνεται η ‘Τετραλογία της Νάπολης’ (‘Η υπέροχη φίλη μου’, ‘Το νέο όνομα’, ‘Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που μένουν’) της σημαντικής συγγραφέως της εποχής Έλενας Φερράντε, ψευδώνυμο μιας γυναίκας που, ενώ συγγράφει χρόνια μυθιστορήματα τα οποία γίνονται best seller, δεν αποκαλύπτει την πραγματική της ταυτότητα. Το βιβλίο αναφέρεται στη φιλία δύο κοριτσιών. Η μία, καταξιωμένη συγγραφέας, επιστρέφει μετά το χωρισμό της στην πόλη των παιδικών και εφηβικών της χρόνων για να ζήσει -σε επανάληψη- το νεανικό της έρωτα. Η άλλη, που ποτέ δεν εγκατέλειψε τη Νάπολη, επιτυχημένη κι αυτή στο δικό της τομέα που είναι αυτός της πληροφορικής, έρχεται σε ρήξη με ένα ισχυρό δίδυμο της πόλης. Η φιλία τους θα δοκιμαστεί μέσα από την ιστορία της καθεμιάς.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Φερράντε, ‘Βάναυση Αγάπη’, κυκλοφόρησε το 1992 και έγινε ταινία με τον Μάριο Μαρτόνε. Ακολούθησε το ‘La frantumagia’, που αφηγείται τη συγγραφική της εμπειρία, καθώς και ένα διήγημα για παιδιά και φυσικά η ‘Τετραλογία της Νάπολης’, με την οποία η ‘άγνωστη’ συγγραφέας πούλησε χιλιάδες αντίτυπα.