Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Συναισθήματα-Χρώματα

 

Ως συνέχεια της έκθεσής του ‘Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;’ η νέα, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή ‘Τοπίο – Ένα ανερμήνευτο σύμπαν’ εγκαινιάζεται την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα τέχνης έ κ φ ρ α σ η – γιάννα γραμματοπούλου.

 

‘Στα τοπία του ζωγράφου μια λανθάνουσα ενέργεια διατρέχει ολόκληρη την επιφάνεια του καμβά, μεταδίδοντας την αίσθηση μιας δυναμικής φύσης, μιας natura naturans, μιας φύσης καθόλου στατικής, που μοιάζει να δημιουργείται μέσα από τη δυναμική χειρονομία του καλλιτέχνη που αγαπά τα έντονα χρώματα, ιδιαίτερα τα θερμά, που ταιριάζουν στην εμπύρετη φύση της ζωγραφικής του. Όπως συμβαίνει πάντα στον εξπρεσιονισμό, τα χρώματα δεν είναι φυσιοκρατικά. Τα έντονα ψυχικά βιώματα, τα ισχυρά συναισθήματα, οι συγκινήσεις περνούν από το δικό τους «βαφείο» τα χρώματα που ερεθίζουν το βλέμμα πριν αφήσουν το ίχνος τους στον καμβά’. Αυτά αναφέρει για την τελευταία δουλειά του Θανάση Μακρή  ‘Τοπίο – Ένα ανερμήνευτο σύμπαν’, που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης έ κ φ ρ α σ η – γιάννα γραμματοπούλου η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. 

Ο ίδιος δε ο καλλιτέχνης παρατηρεί για το έργο του: ‘Πολλή συζήτηση γίνεται για τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού φωτός και για το πώς αυτό «ραντίζει» τα φαινόμενα στην επικράτειά του. Όμως στη ζωγραφική αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ενδιαφέρουσα προϋπόθεση. Οι Έλληνες μοντερνιστές τοπιογράφοι μας το τόνισαν ξεκάθαρα αυτό εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς δυστυχώς να υπάρχει η ανάλογη συνέχεια. Είναι αναπόφευκτος ένας διάλογος με αυτά που μας περιβάλλουν, αλλά η έννοια τοπίο καταλήγει για μένα να είναι ένα πεδίο δράσης χωρίς σύνορα. Τα σύνορα τα χαράζει ο καθένας εσωτερικά’.

Εγκαίνια: Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, 19.30 (Μέχρι10 Μαρτίου).

Αίθουσα τέχνης έ κ φ ρ α σ η – γιάννα γραμματοπούλου: Βαλαωρίτου 9α, τηλ. 2103607598.