Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Στον παράδοξο κόσμο του Κάφκα

 

Δεν ξέρω τι κάνεις εσύ, αλλά εγώ τρελαίνομαι για τον Φραντς Κάφκα. Λυσσάω κυριολεκτικά! Γι’ αυτό έχω χωθεί με τη μουσούδα στο διάβασμα των δώδεκα διηγημάτων του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρχέτυπο με τίτλο ‘Ο Νηστευτής & άλλα διηγήματα’, σε πρόλογο-μετάφραση Κυριάκου Χαλκόπουλου, γραμμένα με το μοναδικό τρόπο του συγγραφέα.

 

Δώδεκα «χτυπήματα» στην πύλη του ασυνείδητου που σε αφυπνίζουν  και σε παρασύρουν βαθύτερα στο παράδοξο περιέχει το βιβλίο ‘Ο νηστευτής & άλλα διηγήματα’ του Φραντς Κάφκα, σε πρόλογο-μετάφραση Κυριάκου Χαλκόπουλου από το Αρχέτυπο, επαληθεύοντας τα λόγια του John Updike,Ο Κάφκα, έναν αιώνα σχεδόν μετά τη γέννησή του, εξακολουθεί να μιλάει σε εκατομμύρια ανθρώπους (...) Μοιάζει να είναι ο τελευταίος ιερός συγγραφέας και ο μεγαλύτερος μυθογράφος όσον αφορά τη δύσκολη υπαρξιακή κατάσταση του σύγχρονου ανθρώπου’.

Ένας άνδρας γίνεται επαγγελματίας της νηστείας. Δυο αδέλφια χτυπάνε την πύλη μιας απομακρυσμένης έπαυλης. Ένας πίθηκος μαθαίνει να μιλάει και ελευθερώνεται. Εφτά σκυλιά παίζουν μια απαγορευμένη μουσική. Κάποιος ποθεί να μεταμορφωθεί σε Ινδιάνο, ένας άλλος ανάβει ένα κερί στο δρόμο για την Κάλντα. Κάτω από τις σκάλες του σπιτιού σου, κρύβεται το μυστηριώδες Οντραντέκ. Και κάπου στα βάθη του δάσους, απλώνεται αφανής μια παράξενη κατασκευή.

Η αίσθηση μετά από μια τέτοια ανάγνωση; Την περιγράφει έξοχα ο W. H. Auden, ‘Η διάκριση που κάνει ο Κάφκα ανάμεσα στον κόσμο των ηρώων του και στον κόσμο, δεν σημαίνει ότι υπάρχουν δυο κόσμοι, αλλά ότι η συνηθισμένη αντίληψή μας της πραγματικότητας δεν είναι η αληθινή πραγματικότητα’.