Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Στο περιθώριο του κόσμου

 

Δεκατέσσερα διηγήματα, τα οποία εντοπίστηκαν πρόσφατα στο αρχείο του Τρούμαν Καπότε, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης –πρώιμες ενδείξεις της μεγαλοφυούς ικανότητάς του να δημιουργεί αλησμόνητους χαρακτήρες- περιλαμβάνονται στο βιβλίο του ‘Στην αρχή του κόσμου’, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ.

 

«Άρχισα να γράφω στα οχτώ’, είχε δηλώσει ο Καπότε. ‘Στα καλά καθούμενα, χωρίς την παραμικρή έμπνευση από κάποιο συγκεκριμένο γεγονός. Δεν είχα γνωρίσει ποτέ μου συγγραφέα -στην πραγματικότητα, γνώριζα ελάχιστους ανθρώπους που ήξεραν ανάγνωση [...]. Η πιο ενδιαφέρουσα συγγραφική εμπειρία εκείνων των ετών [...] ήταν οι απλές, καθημερινές παρατηρήσεις που κατέγραφα στο ημερολόγιό μου [...]. Ένα είδος δημοσιογραφίας, μια τεχνική θέασης και ακρόασης που τα κατοπινά χρόνια θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τη διαμόρφωσή μου, αν και τότε ακόμη δεν το συνειδητοποιούσα, διότι παρ’ όλη την “επισημότητα” της γραφής μου, αυτά που εξέδιδα, επιμελώς δακτυλογραφημένα, ήταν λίγο ως πολύ μυθοπλασίες».

Κι ωστόσο είναι αυτή η ίδια δημοσιογραφική φωνή των νεανικών διηγημάτων του Καπότε, τα οποία συλλέγονται στον τόμο αυτό για πρώτη φορά, που παραμένει ως ένα από τα συγκινητικότερα χαρακτηριστικά του πρώιμου έργου του –μαζί με τη σχολαστική περιγραφή κάθε διαφορετικότητας.

Tα νεανικά διηγήματα του Τρούμαν Καπότε, με τον συγγραφέα να υφαίνει από τότε αλησμόνητους χαρακτήρες, συνοψίζονται στην έκδοση ‘Στην Αρχή του κόσμου’, που μετέφρασε ο Αύγουστος Κορτώ για τις εκδόσεις Πατάκη.

Άνθρωποι εδώ μοχθούν στο περιθώριο του κόσμου τους -όπως διευκρινίζει στον πρόλογο του βιβλίου ο Χίλτον Ολς– «Ένα αγόρι βιώνει την αγριότητα της ενήλικης ζωής όταν καταδιώκει έναν δραπέτη στο δάσος, νεαρές κοπέλες ζουν τη χαρά και την οδύνη του πρώτου έρωτα·εν μέσω μιας ασύλληπτης απώλειας, μια γυναίκα παλεύει να σώσει τη ζωή ενός παιδιού που έχει τα μάτια του εραστή της, εκλεπτυσμένες μεγαλοαστές αφήνονται στη φθορά του κυνισμού –παιδιά και ενήλικες ζητούν, με την ίδια αγωνία, κατανόηση σ’ έναν κόσμο ύπουλο, γεμάτο προδοσίες. Ιστορίες για εγκλήματα και άγριες πράξεις, ιστορίες ρατσισμού και αδικίας, φτώχειας κι απόγνωσης».

Αυτά και άλλες ιστορίες γενναιοδωρίας, τρυφερότητας, συμπόνιας και θαυμασμού που αναφέρονται στο μεγαλείο της ύπαρξης, ‘κατοικούν’ στις παραπάνω σελίδες για να μπουν από εκεί απευθείας στην καρδιά σου.