Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Στη σπηλιά του Κύκλωπα

 

Μετά την επιτυχία στο Μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου και στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους, ο Κύκλωπας’, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, με τη Στεφανία Γουλιώτη στον ομώνυμο ρόλο, ολοκληρώνει την πορεία του με μια παράσταση την Πέμπτη 07 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο.

 

Το μοναδικό σωζόμενο σατυρικό δράμα της αρχαιότητας, που παρουσιάζεται σπάνια στη σκηνή, έρχεται στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, με τη Στεφανία Γουλιώτη στον ομώνυμο ρόλο και με έναν επίσης γυναικείο θίασο. Τα πρόσωπα της παράστασης που αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο, ανάμεσα στο τραγικό και το σπλάτερ, ακροβατούν ανάμεσα στην ελαφράδα, τη γελοιότητα, την ηθική παρακμή, την αγριότητα. Γελοιοποιούν και γελοιοποιούνται. Συντρίβουν και συντρίβονται. 

Ο μύθος του Κύκλωπα αντλείται από το γνώριμο επεισόδιο της 9ης Ραψωδίας της Ομηρικής Οδύσσειας, όπου ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του παγιδεύονται στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου. Επί σκηνής μεταφέρεται ένας κόσμος ωμός και βίαιος. Ένας κόσμος αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό: στη χώρα των Κυκλώπων, ο ξένος δεν περιθάλπεται, δεν φιλοξενείται, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή κατασπαράσσεται. Εκεί δεν μπορείς να είσαι ούτε καλός ούτε κακός. Εκεί μπορείς να είσαι μόνο φοβισμένος και απελπισμένος ή σκληρός και ανελέητος.

Στο κείμενο έχουν προστεθεί αποσπάσματα από την Οδύσσεια του Ομήρου και από το Ειδύλλιο ΙΑ' (Κύκλωψ) του Θεόκριτου, σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα. 

Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας/ Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης/ Σκηνικά - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα/ Επιμέλεια κίνησης: Ερμής Μαλκότσης /Μουσική: Λευτέρης Βενιάδης 
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης/ 
Βοηθοί σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, Θανάσης Ζερίτης
Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου: Μυρτώ Κοσμοπούλου 
Κατασκευή Σκηνικού: Νίκος Δεντάκης /

Ερμηνεύουν:

Στεφανία Γουλιώτη (Κύκλωπας), Άννα Καλαϊτζίδου (Οδυσσέας), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Σιληνός), Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου (Σάτυροι), Έφη Ρευματά (Κομπάρσος).

Έναρξη: 21.00/ Εισιτήρια:Ζώνη VIP: 40 ευρώ/ Ζώνη Α: 30 ευρώ/ Ζώνη Β: 25 ευρώ/ Ζώνη Γ: 20 ευρώ (κανονικό) & 15 ευρώ (άνω των 65 ετών)/ Άνω Διάζωμα: 15 ευρώ/ Φοιτητικό, Παιδικό, Ανέργων: 10 ευρώ/ Προπώληση:  Greekfestival.gr, & Viva.gr, Seven Spot, Reload, Media Markt, Ευριπίδης, Αθηνόραμα, τηλ. 11876.

Κεντρικά: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου) 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00-15:00/ Ώρες λειτουργίας (Ηρωδείου): Καθημερινά: 9:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη , τηλ. 210 32 72 000.