Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Σταυροδρόμι των λαών

 

Ο ερευνητής και συγγραφέας Hervé Georgelin στην τρίτη έκδοση του βιβλίου του ‘ΣΜΥΡΝΗ από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Μαρίας Μαλαφέκα, δίνει ανάγλυφα την περίπλοκη ιστορία της ιδιαίτερης πληθυσμιακής μείξης στην οθωμανική Σμύρνη από το τέλος της δεκαετίας του 1870 έως τις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφή της πόλης. Αν δεν το έχεις διαβάσει, ε, μην περιμένεις την... τέταρτη έκδοση!

 

Λέκτορας Ιστορίας στο Τμήμα Τουρκικών σπουδών του ΕΚΠΑ, ο Hervé Georgelin έχει υπάρξει διδάκτωρ Ιστορίας και πολιτισμών στο École des Hautes Études en Sciences Sociales και ερευνητής στην έδρα Ζαν Μονέ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Στο βιβλίο του ‘ΣΜΥΡΝΗ – από τον κοσμοπολιτισμό έως τους εθνικισμούς’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος δίνει ανάγλυφα την περίπλοκη ιστορία αυτής της ιδιαίτερης πληθυσμιακής μείξης λαών, πολιτισμών, θρησκειών, ιδεών. Της Σμύρνης, που στα μέσα του 19ου αιώνα γοητεύει με τον αστραφτερό κοσμοπολιτισμό της και γίνεται προάγγελος της τόσο επίκαιρης σήμερα πολυπολιτισμικότητας, συγκεντρώνοντα στους κόλπους της όλες τις ανθρώπινες ομάδες των Βαλκανίων και της Εγγύς Ανατολής.

Της Σμύρνης, που γίνεται πρότυπο πνευματικής άνθησης, οικονομικής ευμάρειας και κοινωνικής προόδου. Στο άκρως ενδιαφέρον βιβλίο του, ο συγγραφέας, που έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εξετάζει την κοινωνική και πολιτική ζωή στην οθωμανική Σμύρνη από το τέλος της δεκαετίας του 1870 έως τις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την καταστροφή της πόλης. Περιγράφει τις δραστηριότητες, τις πρακτικές και την αλληλεπίδραση των διαφορετικών πληθυσμών, αναλύοντας τις επιρροές που δέχονται από τις μητροπόλεις της Ευρώπης. Φωτίζει την εύθραυστη συνύπαρξή τους υπό το πρίσμα της διαφορετικής παιδείας που προωθεί η κάθε εθνότητα, παράγοντας αποσταθεροποιητικός, όπως υποστηρίζει, για μια ομοιογενή τοπική κουλτούρα.

Στο πολιτικό σκηνικό, τα ιστορικά γεγονότα ερμηνεύονται σε δύο αντικρουόμενα επίπεδα: την επίσημη κρατική γραμμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και το τοπικό κοινοτικό πνεύμα που στηρίζουν οι κάτοικοι ανεξαρτήτως εθνικών καταβολών. Το τέλος της Σμύρνης είναι τελικά η αρχή του βίαιου τέλους όλων των κοσμοπολίτικων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου.

Την Παρασκευή 27/10 ο Hervé Georgelin είναι ο βασικός ομιλητής στο Σεμινάριο Σύγχρονης Ιστορίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Κηφισιάς, που συντονίζει ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, στην Έπαυλη Δροσίνη-Βιβλιοθήκη Δήμου.

Έναρξη: 19:15/ Χώρος: Έπαυλη Δροσίνη, Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, Κηφισιά.