Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Στα βάθη της ύπαρξης

 

Με έργα του Δημήτρη Ταλαγάνη να την κοσμούν και λέξεις σμιλεμένες άψογα στο αμόνι της ψυχής και του χρόνου, η δεύτερη ποιητική συλλογή του Γιάννη Παπαθεοδώρου ‘Νυκτανθή’ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φίλντισι.

 

Φιλόλογος και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γιάννης Παπαθεοδώρου μετά το ‘Καταπίστευμα’ υπογράφει τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με θραύσματα στιγμών να σπάνε την κλεψύδρα του χρόνου, καταλαμβάνοντας όλες τις αισθήσεις του αναγνώστη. Όπως σημειώνει για τούτη του τη δουλειά ο Θωμάς Κοροβίνης, ‘‘Ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, φύλακας εκλεκτών βαλσαμωμένων στιγμών, χτίζει το ποιητικό του θησαυροφυλάκιο με μια συλλογή από προσφιλή μα επώδυνα θυμητάρια.

Εδώ κι εκεί αναπάντεχα σπαράγματα αρχαϊκών λέξεων και φράσεων, σαν επιβιώματα επιγραμμάτων μέσα από αλωμένα ερείπια. Ποιήματα που διαιωνίζουν το άρωμα από παλιές οικογενειακές φωτογραφίες και το ανατριχιαστικό μουγκρητό από κραυγές τυραννικής μοναχικότητας. Ένα ποιητικό «κατηγορώ» για την άφευκτη φθορά που επιφέρει το σάρωμα του χρόνου στην ψυχή και το σώμα. Το ‘μηδέν και το τίποτα’, η ανυπαρξία βάφεται με έντονο χρώμα σαν αρχετυπική και αδιάπτωτη πόρνη’’.

Κι οι λέξεις του; Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ έχει την απάντηση: ‘Το πιο δυνατό στοιχείο στην ποίηση του Γιάννη Παπαθεοδώρου είναι η ακριβολογία. Κάθε λέξη μοιάζει να έχει ξεφύγει από τη φθορά της μες στην κοινοτοπία και ανανεωμένη -αυτό που πάντα προορίζεται- να εκφράζει: τη σκέψη και το πάθος’.

Τα…συναισθήματα του; ΟΝίκος Καλτσάς, επίτιμος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, περιγράφει: ‘Αν η εξελιγμένη μορφή της ελεγείας –μέσα από την πορεία που διήνυσε από τον Σόλωνα, τους Αλεξανδρινούς ποιητές, τον Οβίδιο, την εποχή του Μεσαίωνα και του Ουμανισμού- είναι αυτή, μέσα από την οποία εκφράζονται γενικότερα έντονα συναισθήματα, τότε η ποίηση του Γιάννη Παπαθεοδώρου -ή τουλάχιστον πολλά από τα ποιήματά του- μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία αυτού του είδους ποίησης’.

Με τον δημοσιογράφο Γιώργο Βιδάλη να δίνει το στίγμα της ποίησης του δημιουργού: ‘Γραφή ώριμη, υπαρξιακή και στοχαστική, λυρική και ελεγειακή. Διαισθάνεσαι την εμπειρία, το βάσανο της κάθε μιας λέξης, το σμίλεμα του λόγου σε βάθος χρόνου έστω κι αν είναι η δεύτερη συλλογή του… Μια αξιοπρόσεκτη ποιητική συλλογή, που ανιχνεύει τα εσωτερικά τοπία, τα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης με γοητευτικά νηφάλιο τρόπο και λεπταίσθητη μελαγχολία’.

Εκδόσεις Φίλντισι: Ξανθίππου 123, Παπάγου, τηλ. 210 6540170, Fax: 210 6540918, www.filntisi.gr, info@filntisi.gr