Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πότε γράφτηκε το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα;

 

Ξέρεις πότε γράφτηκε το α’ αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα; Και τι… ακολούθησε; Και ποιος θεωρήθηκε ‘μάστορας’ στο είδος; Και πώς αυτό μετά καλλιεργήθηκε και άνθησε; Κι ακόμα, τι συμβαίνει στις μέρες μας; Στην ‘Ιστορία της Ελληνικής Αστυνομικής Λογοτεχνίας’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, ο Γιάννης Μαρής και πολλοί άλλοι παρελαύνουν μέσα από τις σελίδες του συγγραφέα Φίλιππου Φιλίππου.

 

‘Το Έγκλημα του Ψυχικού’ του Παύλου Νιρβάνα που κυκλοφόρησε το 1927 ήταν η πρώτη απόπειρα αστυνομικού μυθιστορήματος-παρωδία του είδους, με τον συγγραφέα να προσπαθεί να αναλύσει την κοινωνία του καιρού του με τους ήρωές του ανθρώπους του λαού. Στα μυστικά μιας αστικής οικογένειας στην περιοχή του Ψυχικού αναφερόταν και ‘Το μυστικό της ζωής’ του Πέτρου Βερίνη, που δημοσίευσε το 1938 η Ελένη Βλάχου σε συνέχειες στην ‘Καθημερινή’, για ν’ ακολουθήσουν το 1952 τα ‘Καλλιστεία Θανάτου’, ένας καθρέφτης της αθηναϊκής κοινωνίας της εποχής από τον Χρήστο Χαιρόπουλο, που δημοσίεσε το ‘Εμπρός’.

Κι ερχόμαστε στο 1953 όπου ο Γιάννης Μαρής δημοσιεύει στο περιοδικό το ‘Έγκλημα στο Κολωνάκι’, καθιερώνοντας τον αστυνόμο Μπέκα ως ήρωα των ιστοριών του. Έτσι ξεκίνησε, άλλωστε, ένα λογοτεχνικό και ραδιοφωνικό ρεύμα που διήρκεσε μέχρι την πτώση της δικτατορίας.

Όσο δε για τις... μέρες μας, με το... οργανωμένο έγκλημα να βρίσκεται σε έξαρση, το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι στα πάνω του. Ο πολυγραφότατος συγγραφέας του βιβλίου και παλαιότερα μηχανικός σε ποντοπόρα πλοία, με τις ‘Τελευταίες μέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη’ να έχουν μεταφραστεί στα καταλανικά και ρουμάνικα, υπογράφει μια άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη-ταξίδι στον κόσμο του αστυνομικού μυθιστορήματος.