Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πόσες στάσεις είπαμε;

 

Ζωή. Πόσο μοιάζει με... στάσεις λεωφορείων. Με καθέναν να παίρνει άλλο λεωφορείο, ν’ ακολουθεί άλλο δρομολόγιο και ως εκ τούτου να κατεβαίνει σε διαφορετική στάση. Ή... να μένει εκεί... Το μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη ‘Λεωφορείο, 19 στάσεις’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, απλά σου υπενθυμίζει κάποιες πικρές, σοφές αλήθειες. Ενίοτε και ευχάριστες...

 

‘Παίρνω το λεωφορείο της Γραµµής 10 στη Θεσσαλονίκη, από την αφετηρία Χαριλάου ως το Τέρµα, ως το Σιδηροδροµικό Σταθµό, και γράφω ό,τι θυµάµαι, επινοώ και φαντάζοµαι από κάθε στάση. ∆εκαεννιά στάσεις. Γράφοντας καταλαβαίνω πως το µυαλό είναι ένα ανοιχτό στρατόπεδο αιχµαλώτων. Ή, ένα πριονιστήριο γεµάτο ακρωτηριασµένες, λειψές µνήµες, επινοήσεις, φαντασιώσεις κι εµπειρίες που διαρκώς αλλάζουν νόηµα, χάνονται, επανέρχονται, διασταυρώνονται και πάλι διαφεύγουν. Ξέρω, δηλαδή, ότι δεν κοπαδιάζουν οι λαγοί, αλλά εδώ συνηµµένως ψάλλονται. Έπειτα, κάθε λεωφορείο που ξεκινάει από µια συγκεκριµένη αφετηρία, κάνει µιαν απαρέγκλιτη διαδροµή και πάει προς ένα σταθερό Τέρµα, ποτέ δεν κάνει όντως το ίδιο δροµολόγιο –κυρίως για τον ίδιο επιβάτη, που βλέπει έξω και εντός του µε το µέτωπο κολληµένο στο τζάµι. Κάθε επιβάτης, κάθε φορά, είναι κι ένα διαφορετικό λεωφορείο’.

Με 11 συλλογές διηγημάτων και πέντε μυθιστορήματα στο ενεργητικό του, ο βραβευμένος συγγραφέας και σεναριογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης για τα μυθιστορήματα ‘Η στενωπός των Υφασμάτων’ και ‘Επί ψύλλου κρεμάμενος’ και για το βιβλίο διηγημάτων του ‘Περιπολών περί πολλών τυρβάζω’, στο μυθιστόρημά του ‘Λεωφορείο, 19 στάσεις’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, συλλέγει εμπειρίες του δρόμου μέσα από κινήσεις και βλέμματα επιβατών που ψάχνουν και διανύουν το δικό τους.