Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πώς ξαναγεννιέται κανείς από τη στάχτη του;

 

Το... εµβληµατικό, ιερό πουλί που αιώνια καίγεται από την ίδια τη φωτιά του και αιώνια ξαναγεννιέται από τις στάχτες του διαποτίζει από την αρχή μέχρι το τέλος το µυθιστόρηµα του Χ.Α. Χωμενίδη ‘Ο φοίνικας’, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη και σίγουρα θα ξεχωρίσεις.

 

Ένα βιβλίο εµπνευσµένο από τον έρωτα της Εύας Πάλµερ και του Άγγελου Σικελιανού —χωρίς αυτό να σημαίνει προσήλωση στα αληθινά γεγονότα—παίρνοντας το όνομά του από τον ‘Φοίνικα’, το πουλί που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του και έχει συνδυαστεί άμεσα με την Ελλάδα και την ιστορία της, είναι το πρόσφατο και το πιο φιλόδοξο ίσως έργο του Χ.Α. Χωµενίδη. ‘Ο Φοίνικας’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, καλύπτει σχεδόν εβδοµήντα χρόνια ιστορίας, ήτοι από το 1860 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας µέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «µαύρο 1897» ίσαµε τους Βαλκανικούς Πολέµους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη µεσοπολεµική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων —ή µυθιστορηµατικών αντανακλάσεών τους— παρελαύνει στις σελίδες του. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαµά, την Κυβέλη έως τον Κώστα Καρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Μάρκο Βαµβακάρη…

Ο χαρισματικός και αγαπημένος συγγραφέας δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα µεγάλα, τα διαχρονικά ζητήµατα. Την καταγωγή και την ταυτότητα του καθενός, τον έρωτα, τη γονεϊκότητα, τις ολισθηρές στροφές του βίου, την πίστη και την προδοσία, την αγωνία για ένα νόηµα που θα υπερβαίνει τον θάνατο. Κι όλα αυτά με τον ‘Φοίνικα’ παρατηρητή, παρόντα, έστω και αθέατο στην αρχή, μα να... αποθεώνεται στο τέλος.