Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί;

Δεν πρόκειται να πω ψέματα πως τάχα τρελαίνομαι για τις διημερίδες. Μα κάθε ψαγμένος σκύλος, όπως εγώ  που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ευρώπης θα έκανε τον κόπο, Πέμπτη, 14 Μαϊου & Παρασκευή, 15 Μαϊου, στις 20.00 και τις 19.00 αντίστοιχα να βρεθεί στο Ινστιτούτο Goethe στην προβολή της ταινίας, XENIA του Πάνου Κούτρα και στη συζήτηση που θα την ακολουθήσει.
Μετά τις ημερίδες στη Μασσαλία, τη Νάπολη, τη Λισσαβόνα και την Κωνσταντινούπολη, το διεθνές ερευνητικό δίκτυο Transmed! Σκέψεις της Μεσογείου και ευρωπαϊκή συνείδηση προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο στο Goethe-Institut Athen, σε μια κριτική εξέταση του κυρίαρχου πολιτικού λόγου και σε έναν επανασχεδιασμό της Ευρώπης από τη σκοπιά του  Νότου.  
Με αφορμή την ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα,  XENIA, που, ως νέα
ελληνική Οδύσσεια, μιλά για μια χαμένη νεότητα και για κατακερματισμένες ταυτότητες, σκιαγραφώντας την εικόνα μιας κοινωνίας σε κρίσιμη κατάσταση τίθεται ένα  καυτό  ερώτημα.
Πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε το μέλλον της Ευρώπης;
Είναι αυτό το οποίο θα εξεταστεί στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης υπό το φως των τριών κύκλων επίκαιρων πολιτικών συζητήσεων με επιμέρους ερωτήματα που έχουν να κάνουν με: 
την τέχνη και την ελευθερία, ή το Πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών της πολιτικής και της κοινωνικής δράσης.
Κι ακόμα, Τι μπορούμε να διδαχθούμε από την ιστορία των γερμανο-γαλλικών σχέσεων και την αλληλεπίδραση των δύο χωρών σε ό, τι αφορά τις προκλήσεις της πολιτιστικής πολιτικής και της πολιτικής για τη νεολαία, καθώς, τέλος, Ποια είναι η σημασία της αναγνώρισης και της απώλειας – σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο;
Την πρώτη μέρα, οι εργασίες ξεκινούν με χαιρετισμό του 
Dr. Matthias Makowski, Γενικού Διευθυντή του Goethe-Institut Athen και Διευθυντή των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
ενώ την εισαγωγή στο θέμα κάνει ο Markus Messling (Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ), εκπρόσωπος του Transmed!
Ομιλητές:
Παναγιώτης Ευαγγελίδης, συγγραφέας, συν-σεναριογράφος της ταινίας Xenia/Μαρία Κατσουνάκη, αρθρογράφος, εφ. Καθημερινή/
Tanja Michalski, Διευθύντρια της Bibliotheca Hertziana του Ινστιτούτου Max Planck για την Ιστορία της Τέχνης
Συντονιστής: Franck Hofmann.
Τη δεύτερη μέρα χαιρετίζει την εκδήλωση, η Juliane Stegner, Διευθύντρια πολιτιστικών προγραμμάτων του Goethe-Institut Athen και των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ενώ στο θέμα εισάγει τους συμμετέχοντες  ο Franck Hofmann (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου), εκπρόσωπος του Transmed!
Ομιλητές στον α’ κύκλο είναι οι:
Gunter Gebauer (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου)/
Nora Lafi (Κέντρο Σύγχρονων Ανατολικών Σπουδών του Βερολίνου)/
Matthias Makowski, Γενικός Διευθυντής του Goethe-Institut Athen και Διευθυντής των Ινστιτούτων Goethe της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με 
συντονιστή τον Markus Messling & στον δευτερο κλύκλο, οι:
Gunter Gebauer (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου)/
Jacques Poulain (Πανεπιστήμιο Paris VIII)/
Maria Couroucli (Γαλλική Σχολή Αθηνών)/
Συντονίζει ο Markus Messling.
(Ινστιτούτο Goethe: Ομήρου 14-16,
τηλ. 2103661000, www.goethe.de/athen).