Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πώς αναπτύχθηκε το laser;

 

Τις εφαρμογές των laser σε πληθώρα επιστημονικών κλάδων που αφορούν στην καθημερινή ζωή, πραγματεύεται η επόμενη ομιλία του καινοτόμου θεσμού CAFΕ SCIENTIFIQUE στο κελάρι του Athenaeum, Δευτέρα 21 Μαΐου, με ομιλητή τον κ. Φιλήμονα Ζαχαράτο, Ερευνητή στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

 

Στο laser, εφεύρεσή της δεκαετίας του 1960 που επέτρεψε την ανάπτυξη πλήθους νέων εφαρμογών, αναφέρεται η ομιλίαLaser: μια λαμπρή συμφωνία ύλης και φωτός στην καθημερινή ζωή!’ του κ. Φιλήμονα Ζαχαράτου, Ερευνητή στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που πραγματοποιείται στο κελάρι του Athenaeum.

Σε αυτή την ομιλία θα γίνει μία εισαγωγή στις έννοιες της σύγχρονης φυσικής που θεμελίωσαν τη βάση για την ανάπτυξη του laser: κβαντισμένες τροχιές, κβαντική απορρόφηση και εξαναγκασμένη εκπομπή, φερμιόνια και μποζόνια. Θα γίνει επίσης αναφορά στις μοναδικές ιδιότητες που προσφέρει η ακτινοβολία laser: η μονοχρωματικότητα, η συμφωνία και η κατευθυντικότητα και η μεγάλη λαμπρότητα έχουν αξιοποιηθεί από πληθώρα νέων τεχνολογιών στην ιατρική (επεμβάσεις διόρθωσης οφθαλμικών εκτροπών, δερματικές παθήσεις), στις τηλεπικοινωνίες (οπτικοί δίσκοι, οπτικές ίνες), στη μεταλλουργική βιομηχανία (υψηλής ακρίβειας συγκολλήσεις και εγχαράξεις), στην επιστημονική έρευνα (χαρακτηρισμός και μικροκατεργασία υλικών, νανοφωτονική, μετρολογία, ολογραφία). Τέλος, θα δοθεί έμφαση σε ένα ακόμη πεδίο που έχει επωφεληθεί σημαντικά από την εξέλιξη των laser αλλά και των συστημάτων που ενσωματώνουν τέτοιες διατάξεις: την τεχνολογία της προσθετικής παρασκευής (που περιλαμβάνει και την τρισδιάστατη εκτύπωση), τεχνολογία-κλειδί για την εξέλιξη εφαρμογών όπως τα εύκαμπτα και εκτυπώσιμα ηλεκτρονικά, οι βιολογικοί αισθητήρες και η ιστοτεχνoλογία - μηχανική ιστών.

Έναρξη: 7 μ.μ./ Είσοδος: Ελεύθερη.

Athenaeum: Αδριανού 3, Θησείο, τηλ. 210 3210239