Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ποιος με ξέρει καλά; Καλύτερα από τον καθένα;

 

Μπορείς να το πεις αυτό, αλήθεια, με σιγουριά; Πράγματι σε γνωρίζεις από την ‘όψη και από την κόψη’; Ή... καμιά φορά αποτελείς έκπληξη ακόμα και για τον ίδιο σου τον εαυτό; Το βιβλίο του Ζακ Σαλομέ ‘Μάθε να ζεις με τον εαυτό σου -είναι ο μόνος που μπορεί να σε στηρίξει στα δύσκολα!' που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος, θα σε βάλει ασυζητητί σε σκέψεις...

 

Στη ζωή πρέπει να μάθεις να δέχεσαι τον εαυτό σου όπως είναι, να τον βλέπεις σαν να είναι ένας φίλος απέναντί σου, που σε βλέπει, σε ακούει, σε συμπονάει, σε στηρίζει, σε αγαπάει (και σίγουρα θα είναι ο καλύτερος φίλος που είχες ποτέ!)… γράφει ο Ζακ Σαλομέ στο νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ενάλιος, διευκρινίζοντας πως όλο αυτό μπορεί να φαντάζει ανόητο, αλλά είναι η ωραιότερη εμπειρία ζωής! Ουσιαστικά ‘το γνώθι σαυτόν’.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει: ‘Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του και μαθαίνει να τον ακούει και να τον σέβεται, εμπλουτίζει την προσωπική του ζωή και ισχυροποιεί τον εσωτερικό του κόσμο. Γίνεται σχεδόν άτρωτος σε όλες τις κακουχίες. Δεν παρασύρεται από χίμαιρες, δεν θυσιάζει τα όνειρά του και ταυτόχρονα δεν βλάπτει τους γύρω του, ούτε παρασύρεται από καταστρεπτικές ματαιότητες.

Μπορεί να γεύεται την ευτυχία, αδιάλειπτα, στις μικρές χαρές της ζωής: ένας περίπατος στην ακροθαλασσιά, ένα καλαίσθητο αντικείμενο για το σπίτι, η ζεστή παρουσία ενός κατοικίδιου, ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει ευχάριστα κάποια βροχερή Κυριακή, μία σύναξη φίλων σε ένα ταβερνάκι… Οι απλές ευτυχισμένες στιγμές είναι αυτές που μένουν στη μνήμη μας και μας συνοδεύουν στη διαδρομή της ζωής μας’.

Ο συγγραφέας που σπούδασε ψυχολογία και κοινωνική ψυχιατρική στο Παρίσι, διευθύνοντας επί χρόνια ένα κέντρο ανηλίκων με εγκληματική συμπεριφορά, ενώ υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο III της Λιλ και επί 25ετία εργάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανθρωπίνων Σχέσεων ‘Le Regard Fertile’ στην Ντιζόν και μετά στο Ρουσιγιόν της Προβηγκίας, έχει συγγράψει περίπου 35 πραγματείες, μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές, ενώ είναι ειδικός σε θέματα σχέσεων, οικογένειας και προσωπικής αλλαγής.