Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Πειραματόζωο πολέμου

 

Το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο ‘Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του’, που γράφτηκε το 1939 και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ, για να μεταφερθεί από τον ίδιο στον κινηματογράφο το 1971, αποσπώντας το Διεθνές Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών με διθυραμβικές κριτικές για τις παραστάσεις του στο Altera Pars, καθώς και την καθηλωτική ερμηνεία του Τάσου Ιορδανίδη στον ομώνυμο ρόλο, επανέρχεται μετά το Πάσχααπό τις 03 Μαΐου μέχρι και τις 02 Ιουνίου στην ίδια σκηνή.

 

Ο Τζο, ένας νεαρός Αμερικανός στρατιώτης, τραυματίζεται φρικτά κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από μια οβίδα. Ακρωτηριασμένος στα χέρια και τα πόδια, χωρίς όραση και ακοή, με διαλυμένο πρόσωπο και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών, με κατεστραμμένο εγκέφαλο, μεταφέρεται στο νοσοκομείο, με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωο. Αυτό το κατακρεουργημένο σώμα, καθηλωμένο στο κρεβάτι της φρίκης, αυτό το ασώματο σώμα που του λείπουν σχεδόν τα πάντα, αυτός ο ζωντανός που είναι νεκρός, ο νεκρός που είναι ζωντανός, έχει διατηρήσει το πιο σημαντικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό: την ικανότητα της σκέψης.

Το έργο ‘Ο Τζόνι πήρε τ’ όπλο του’, του σπουδαίου και κυνηγημένου από τον Mακαρθισμό σεναριογράφου Nτάλτον Tράμπο –μία από τις πιο συγκλονιστικές αντιπολεμικές φωνές– επανέρχεται στο Altera Pars και, όπως μεταξύ άλλων σημειώνει η Σοφία Αδαμίδου που χρεώνεται τη θεατρική διασκευή και απόδοση, «Πρόκειται για ένα τραγικά επίκαιρο έργο, που συγκλονίζει με τη δύναμη και την αμεσότητά του. Ένα έργο γροθιά στο στομάχι. Ένα έργο που θέτει όλους μας απέναντι στην ευθύνη όπως την ορίζει ο Καζαντζάκης “Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω”».

Σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα/ Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης/ Σκηνογραφία-Κοστούμι: Ηλένια Δουλαδήρη/ Μουσική: Τάσος Σωτηράκης/

Παραστάσεις: Τετάρτη -Κυριακή, 21.00/ Γενική είσοδος: 12 €/

Προπώληση: viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/theatre/theatro-altera-pars/o-tzoni-phre-to-oplo-tou/ και στο ταμείο του θεάτρου Altera Pars.

Altera Pars: Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Αθήνα, τηλ: 210 3410011.