Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Όταν ο Πέτρος ‘ντύθηκε’ Λυσιστράτη

Με τον Γιάννη Μπέζο να έχει αναλάβει το ρόλο της σκηνοθεσίας αλλά και να υποδύεται τον Πρόβουλο, τον Πέτρο Φιλιππίδη ως Λυσιστράτη και τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τη Ναταλία Τσαλίκη στους πρωταγωνιστές, η αριστοφανική Λυσιστράτη κάνει πρεμιέρα στις 06 Ιουλίου στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας. 

Τη ‘Λυσιστράτη’, αυτό το μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, που συνδυάζει επίσης τη σοφία με τον ερωτισμό και τη σκέψη με το όνειρο, θα ζωντανέψει στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας τον Ιούλιο ο Πέτρος Φιλιππίδης με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και τη Ναταλία Τσαλίκη, στην ίδια παράσταση να αναμετριούνται με το πρώτο και ίσως καλύτερο ζευγάρι που γέννησε η κωμική ψυχή ποτέ (Κινήσιας-Μυρρίνη), η οποία στάθηκε προπομπός και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα δημιουργία όλων των κωμωδιογράφων μέχρι τις μέρες μας.

Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του Πρόβουλου, μιας προσωπικότητας της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας της εποχής, προσωπικότητα που δυστυχώς παραμένει αναγνωρίσιμη, αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης που θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

Η μουσική του Κωστή Μαραβέγια και η χορογραφία-κίνηση της Ελπίδας Νίνου, αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της αττικής κωμωδίας, αποτελούν δύο ισχυρότατους πυλώνες της παράστασης.

Το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον της «Λυσιστράτης», πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με όχημα τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημοσίου ταμείου, είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος, αποτελώντας παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς που διανύουμε.

Η Αθηναία ηρωίδα συλλαμβάνει την απόλυτη ιδέα: να συνασπιστεί με τις γυναίκες της πόλης της, της αντιπάλου Σπάρτης, αλλά και άλλων πόλεων, και να διαμηνύσουν στους άντρες πως αν δεν φροντίσουν για την ειρήνη, θα προχωρήσουν σε σεξουαλική αποχή. Με επικεφαλής την ίδια, η Αθηναία Κλεονίκη, η Σπαρτιάτισσα Λαμπιτώ, η Μυρρίνη και δεκάδες άλλες γυναίκες, αφού προσπερνούν τις αρχικές αντιρρήσεις τους, αναλαμβάνουν δράση, προχωρώντας παράλληλα σε αποκλεισμό του δημόσιου ταμείου που χρηματοδοτεί τις πολεμικές επιχειρήσεις. Οι άντρες φυσικά, με επικεφαλής τον Πρόβουλο, περνούν στην αντεπίθεση και ξεκινά η αψιμαχία αρχικά και η ανταλλαγή επιχειρημάτων στη συνέχεια. Όλοι αγγίζουν και ξεπερνούν τις αντοχές τους σε αμφότερα τα στρατόπεδα, μέχρι που η εμφάνιση της καλλονής Συμφιλίωσης οδηγεί σε αμοιβαίους συμβιβασμούς και, τελικά, σε αίσιο τέλος.

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης/ Στίχοι: Πέτρος Φιλιππίδης/Σκη νικά: Γιώργος Γαβαλάς/ Κοστούμια:  Παναγιώτα Κοκορού/ Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας/ Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς/ Βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη/ Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου/ Παίζουν επίσης:

Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.

Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας: Αγ. Ιωάννης Ρέντης, τηλ. 21302075342.