Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Οι απαιτήσεις της νεωτερικότητας

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για διάσωση της Νεάπολης ως Πνευματικού Κέντρου της Αθήνας, σε συνεργασία με εννέα εκδοτικούς οίκους που έχουν την έδρα τους ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) παρουσιάζουν το συνέδριο ‘ Αναζητώντας τη Μεταρρύθμιση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα’ την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στο Θέατρο της πρώτης.

 

Περισσότεροι από σαράντα διακεκριμένοι ομιλητές –κορυφαίοι ιστορικοί, πολιτικοί επιστήμονες, οικονομολόγοι, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι του πνεύματος- θα συνομιλήσουν μεταξύ τους και με το κοινό στο συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση και αφορά στο ζήτημα της μεταρρύθμισης με βάση επτά θεματικούς άξονες που είναι: Διεθνές περιβάλλον–Διεθνή πρότυπα, Κράτος/πολιτικοί θεσμοί, Σχέση πολιτικής ιδεολογίας & πολιτικής πράξης, ο ρόλος της κοινωνίας, Οικονομία, Πνευματικές αναζητήσεις, Χώρος & αστικό περιβάλλον. Σκοπός του συνεδρίου δεν είναι να προκαλέσει μόνον συζήτηση ιστορικού περιεχομένου απευθυνόμενο μόνο σε ειδικούς, αλλά διάλογο σχετικά με τα δύο σημερινά διλήμματα, το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης, και πάνω από όλα τις προϋποθέσεις της.

Ούτως ή άλλως από την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ο ελληνικός κόσμος έθεσε ως στόχους του τη μετακίνησή του από την υπανάπτυξη στον ανεπτυγμένο κόσμο, τη διαμόρφωση ισχυρών θεσμών, την πρόοδο μέσω της Παιδείας και της αριστείας, τελικά την ένταξη στο ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα. Οι επιδιώξεις αυτές διατυπώθηκαν ρητά κατά την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, δηλαδή την ώρα της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, αλλά και σε διαδοχικές περιστάσεις κατά την πορεία του εδώ και σχεδόν δύο αιώνες. Η μεταρρύθμιση, ως το αίτημα για συνολική προσαρμογή στις απαιτήσεις της νεωτερικότητας και της ένταξης στο σύγχρονο κόσμο, υπήρξε από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Οι εκδόσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία είναι :Εστίας, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Άγρα, Πατάκη, Gutenberg, Νεφέλη, Μέλισσα και Καστανιώτη.  

 

Ημερομηνίες Συνεδρίου

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017, 18:00 – 20:30
Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, 10:00 – 20:00
Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, 10:00 – 15:30

Διεύθυνση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα

Πρόεδρος Συνεδρίου

Επιστημονική Επιτροπή

Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος Hellenic American University

Πρόεδρος: Άγγελος Δεληβορριάς, Καθηγητής, τ. Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη και Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Μέλη: Νίκος Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είσοδος

Ελεύθερη κατόπιν εγγραφής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του eventbrite

 

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ. 2103680900, hau.gr