Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ο... ακατάλληλος βασιλιάς

 

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 21:00 στο θέατρο Άλφα. Ιδέα κάνει πρεμιέρα το έργοΡιχάρδος Β’- Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά’ με τον Τάσο Νούσια, σε σκηνοθεσία Marlene Kaminsky.

 

Πρόκειται για έναν από τους πιο αινιγματικούς Άγγλους βασιλιάδες, που μετατράπηκε από τον Σαίξπηρ σε μια συναρπαστική, συγκινητική μελέτη ενός τραγικού ήρωα. Μιας ποιητικής ψυχής κι ενός χαρακτήρα αντιφατικού, που δεν ήταν δυνατόν να... κυβερνήσει.

Ο ‘Ριχάρδος Β’-Το Ρέκβιεμ ενός βασιλιά’ έρχεται στο ‘Άλφα. Ιδέα’.

Ο Ριχάρδος έχει χάσει το θρόνο του από τον αντίπαλό του, τον Μπόλιμπροκ. Φυλακισμένος, απογυμνωμένος από αξιώματα και προνόμια, βιώνει το σκοτάδι και την απόλυτη μοναξιά. Ώσπου ένας απροσδόκητος επισκέπτης εμφανίζεται στο παράθυρο της φυλακής, βγάζοντάς τον από το λήθαργο. Ισχυρίζεται πως είναι ο πρώην σταβλίτης του και γίνεται η αφορμή ώστε ο έκπτωτος βασιλιάς να ζήσει ξανά νοερά το ένδοξο παρελθόν του και ν’ αναλογιστεί το ζοφερό παρόν του.

Φωνές από το παρελθόν αρχίζουν να ζωντανεύουν στη συνείδησή του. Ψευδαισθήσεις πλημμυρίζουν το μικρόκοσμο της φυλακής του. Καθώς ο ήρωας αναμετράται με τα αίτια του ξεπεσμού και της καθαίρεσής του, ταλαντεύεται μεταξύ παραληρήματος και διαύγειας, αμφιβολίας και αλαζονείας, χιούμορ και αυτολύπησης.

Ο επισκέπτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει μια μυστηριώδη δύναμη, τον προτρέπει ν’ αντιμετωπίσει κατάματα τη θνητή αλλά και την ηθική του υπόσταση, απαντώντας στην πιο καθοριστική-ερώτηση του βίου του: ‘Τώρα που τα έχασα όλα, ποιος είμαι;’.

Ένα έργο μέσα από το οποίο ο Σαίξπηρ -με τη μοναδική δεξιοτεχνία του- καταφέρνει να περιγράψει το εσωτερικό δράμα του ταξιδιού της ψυχής του ήρωά του.

Μετάφραση: Κ. Καρθαίος/ Σκηνοθεσία-δραματουργία-σκηνογραφία: Marlene Kaminsky/ Κατασκευή σκηνικού και σκηνικών αντικειμένων: Ρούλης και Γιώργος Αλαχούζος/ Πρωτότυπη μουσική: Constantine/ Σχεδιασμός φωτισμού: Σεσίλια Τσελεπίδη.

Παίζουν: Τάσος Νούσιας, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος. 
Φωνή της Βασίλισσας: Μάιρα Μηλολιδάκη.

Παραστάσεις: Τετάρτη & Σάββατο, 21.00/ Κυριακή, 19.00. 
Διάρκεια: 90 λεπτά/ Εισιτήρια: 10 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο), 12 ευρώ (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, μαθητικό) 
Προπώληση στο Viva.gr

Θέατρο Άλφα. Ιδέα: 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα, www.alfaidea.gr.