Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μνήμες από χαρτί…

 

 

Χειρόγραφα, επιστολές και δημοσιεύματα από τη ζωή και το έργο της Αγγελικής Χατζημιχάλη, καθώς και προσωπικά αντικείμενα και αναφορές στις σχέσεις της με τους ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων, κυρίως της γενιάς του ΄30, περιλαμβάνει η έκθεση ‘Αγγελική Χατζημιχάλη (1895-1965), Γραπτές μνήμες και εικόνες – Η γενιά του ’30 στο αρχοντικό Χατζημιχάλη με την εικαστική ματιά της Κατερίνας Χατζή’, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Ιανουαρίου στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’.

 

Τα γυαλιά και η πένα της Αγγελικής Χατζημιχάλη, χειρόγραφα σημειώματά της, προσωπογραφίες του Άγγελου Σικελιανού, της Εύας Πάλμερ και της Αγγελικής Χατζημιχάλη, όλες από την Κατερίνα Χατζή, χειρόγραφη επιστολή του Άγγελου Σικελιανού προς την Αγγελική Χατζημιχάλη (χρονολογία περίπου 1946) και άλλες ‘μαρτυρίες’ ζωής και σχέσεων αποτελούν τα εκθέματα-μνήμες αποτυπωμένες στο χαρτί, που παρουσιάζονται σε μια ιδιαίτερη έκθεση στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’, στο πλαίσιο της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ του δήμου Αθηναίων, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η έκθεση, που συνδυάζεται με μια λογοτεχνική περιπλάνηση στο αρχοντικό από την ψυχαναλύτρια και ζωγράφο Κατερίνα Χατζή, αναφέρεται σε όλους εκείνους που επηρέασαν την πορεία της και καθόρισαν τη σκέψη της, με έμφαση στο ζεύγος Άγγελου και Εύας Σικελιανού, με τους οποίους συμπορεύτηκε στην υλοποίηση του οράματος της Δελφικής Ιδέας και της πνευματικής αναγέννησης της χώρας κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Γραπτές μνήμες με τα λόγια όσων τη γνώρισαν και αναγνώρισαν σε εκείνη το πάθος της για την ανάδειξη της ποιότητας και αξίας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού ως βάση ανάπτυξης της νεότερης ελληνικής τέχνης. Προσωπογραφίες λογοτεχνών, που καθόρισαν την πορεία του ελληνικού πνεύματος. Εικόνες που θα αγγίξουν τις αισθήσεις σου και θα τονίσουν την αξία του συνεργατικού πνεύματος στην ανάπτυξη όλων των εκφάνσεων του πολιτισμού.

Εγκαίνια: Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 12:00 (με παράλληλη εκδήλωση - ποιητικό αναλόγιο αφιερωμένο στη γενιά του ΄30 σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών).

Επιμέλεια: Σταυρούλα Πισιμίση, λαογράφος του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’.

Διάρκεια 21 Οκτωβρίου 2018 – 13 Ιανουαρίου 2019.
Είσοδος: Ελεύθερη.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης ‘Αγγελική Χατζημιχάλη’: Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. Πληροφοριών, 210 3243987| www.opanda.gr