Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μη... μεταμορφωθείς σε... ΕΝΤΟΜΟ

 

Φορώντας τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, θα βρεθείς ξαφνικά σε έναν κόσμο όπου όλα φαντάζουν παράξενα κι ανοίκεια –κυρίως το ίδιο σου το σώμα. Το Σάββατο 26 Μαΐου στο Ινστιτούτο ΓκαίτεΗ μεταμόρφωση’ του Κάφκα βιώνεται ως εικονική πραγματικότητα.

 

Η εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας VRwandlung δημιουργήθηκε από την ομάδα μιας τσέχικης start-up και τον καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη Mika Johnson. Έχει ως θέμα τη ‘Μεταμόρφωση’ του Φραντς Κάφκα και παρουσιάζει το γνωστό κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που είναι το ίδιο ένα είδος εικονικής ‘εμβύθισης’: ‘Όταν ο Γκρέγκορ Σάμσα ξύπνησε ένα πρωί από ταραγμένα όνειρα, βρέθηκε στο κρεβάτι του μεταμορφωμένος σε ένα πελώριο ζωύφιο’. 

Στην εκδήλωση Virtual Reality - Βιώνοντας τη λογοτεχνία «‘Η μεταμόρφωση’ του Κάφκα ως εικονική πραγματικότητα» στο Ινστιτούτο Γκαίτε, με τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, θα βρεθείς σε έναν κόσμο παράξενο, που, όπως ο Σάμσα, θα μάθεις να κινείσαι με το καινούργιο σώμα σου μέσα σε ένα χώρο όπου καθετί, από τα έπιπλα ως τα μοτίβα της ταπετσαρίας, είναι πιστή αναπαράσταση του πρωτότυπου κειμένου, ενώ απέξω η οικογένεια και ο διευθυντής ζητούν φωνάζοντας να μπουν μέσα.

 

360° Κάφκα στη Βιβλιοθήκη

Σύμφωνα με τον Reiner Stach, συγγραφέα της πιο πρόσφατης, βραβευμένης βιογραφίας του Κάφκα, ο συγγραφέας από την Πράγα είναι ο πνευματικός πατέρας της τρισδιάστατης όρασης. Ως ενθουσιώδης επισκέπτης των λεγόμενων αυτοκρατορικών πανοραμάτων –που ήταν στερεοσκοπικές εικόνες– ο Κάφκα ευχόταν να υπάρξει μια σύζευξη του εφέ που δημιουργούσαν αυτά στο χώρο και του κινηματογράφου. Στον εικονικό χώρο μπορεί κανείς με τη βοήθεια γυαλιών εικονικής πραγματικότητας να ρωτήσει τον ίδιο τον Reiner Stach σχετικά με αυτή την τολμηρή για την εποχή της σκέψη ή να ψάξει και να διαβάσει σχετικά στα έργα του Κάφκα και στη βιογραφία του Reiner Stach.
Επειδή στην εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας μπορεί να εισέλθει ένα μόνο άτομο τη φορά και δεδομένου ότι κάθε επισκέπτης χρειάζεται περίπου 5 λεπτά, θα υπάρξει κάποιος χρόνος αναμονής.

Στην Υποδοχή θα σου δοθεί ένας αριθμός, έτσι ώστε να εκτιμήσεις εσύ πότε θα μπεις στην εγκατάσταση (Οι αριθμοί δίνονται κατά τη σειρά προσέλευσης).

Από τις 16:00 ως τις 19:30 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι θα παρουσιάσουν μεταφρασμένα βιβλία και το εν γένει έργο τους.

Μεταξύ άλλων, θα εκπροσωπηθούν οι εκδοτικοί οίκοι: Άγρα, Αλεξάνδρεια, Φιλύρα, Εστία, Κίχλη, Κριτική, Νεφέλη, Printa - Ροές, Βακχικόν.

Όπως είναι γνωστό, ο Κάφκα πήγαινε τακτικά σινεμά. Ο Hanns Zischler συγκέντρωσε το υλικό αυτό σε μια σειρά τεσσάρων μερών, η οποία προβάλλεται στη Βιβλιοθήκη ως παράλληλη εκδήλωση.

Έναρξη: 16:00/ Είσοδος: Ελεύθερη.

Goethe-Institut Athen: Ομήρου 14-16, Αθήνα, τηλ. 210 3661000.