Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Με πρωταγωνιστή το ακορντεόν...

 

Tην Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής ο διακεκριμένος σολίστ του ακορντεόν και του μπαγιάν Παναγιώτης Ανδρέογλου ερμηνεύει σύγχρονες δημιουργίες.

 

Μια βραδιά με πρωταγωνιστή το ακορντεόν και τη ρωσική εκδοχή του, το μπαγιάν, ένα πολυφωνικό όργανο της παραδοσιακής αλλά και λόγιας μουσικής, με ζεστό και πλούσιο ήχο, το οποίο όμως σπάνια ακούγεται στις συμφωνικές αίθουσες, επιφυλάσσει στο κοινό του Μεγάρου ο Παναγιώτης Ανδρέογλου. Ο διακεκριμένος σολίστ ερμηνεύει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, πλαισιωμένος από ένα ορχηστρικό σύνολο αφοσιωμένο στη διάδοση της μουσικής του 20ού και 21ου αιώνα, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Στο πρόγραμμα της βραδιάς θα ακουστούν συνθέσεις του Αργεντινού Άστορ Πιατσόλλα και της ρωσο-ταταρικής καταγωγής Σοφίας Γκουμπαϊντούλινα, δύο δημιουργών του καιρού μας, με κοινή αγάπη για το ακορντεόν. Έτσι, θα παρουσιαστούν τα ‘Τρία τάνγκο για ενόργανο σύνολο’ του Άστορ Πιατσόλλα, του βασιλιά του μπαντονεόν, το οποίο αποτελεί την αργεντίνικη εκδοχή του ακορντεόν, ενώ ο Παναγιώτης Ανδρέογλου συμπράττει με τον τσελίστα Κωστή Θέο στην ερμηνεία του ντουέτου για βιολοντσέλο και μπαγιάν In Croce της Σοφίας Γκουμπαϊντούλινα, έναν μουσικό διαλογισμό πάνω στο νόημα του σταυρού που η μεγάλη συνθέτρια έγραψε αρχικά για τσέλο και εκκλησιαστικό όργανο.

Στη συναυλία, ξεχωριστή θέση έχουν γνωστοί Έλληνες δημιουργοί: ο Γιώργος Χατζημιχελάκης και ο Κώστας Τσούγκρας, αλλά και ο κορυφαίος ακορντεονίστας και συνθέτης Χρήστος Ζερμπίνος.

Μουσική διεύθυνση: Ιάκωβος Κονιτόπουλος.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr