Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Με μέθυσε ο ήχος σου, ΚΡΗΤΗ

 

Πρωτότυπα ηχοχρώματα, εμπνευσμένοι αυτοσχεδιασμοί και οργανικές παραλλαγές. Αυτός είναι ο μεθυστικός ήχος των Ανωγείων της Κρήτης, που στις 26 και 27 Μαΐου θα δονήσει την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

 

Την αστείρευτη παράδοση της Κρήτης μέσα από μια σειρά συναυλιών και έκθεση μουσικών οργάνων παρουσιάζουν σε ένα ξεχωριστό διήμερο στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διακεκριμένοι μουσικοί και έμπειροι οργανοποιοί που έρχονται εδώ από την κορυφή του Ψηλορείτη για να σου υπενθυμίσουν τον ‘ήχο των Ανωγείων’. Την πρώτη μέρα θα απολαύσεις τις συναυλίες του δεξιοτέχνη μαντολινίστα Μιχάλη Κονταξάκη, ο οποίος έγινε γνωστός με τη δισκογραφική δουλειά του ‘Ιδιόtropo’, καθώς και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Κιθάρας Ανωγείων και βιρτουόζου διεθνώς αναγνωρισμένου Χρίστου Τζιφάκι, που, μεταξύ άλλων, το 2011 παρουσίασε το έργο του Flamenco Alchemy (για κιθάρα και ορχήστρα) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή του περίφημου Joaquin Grilo, o οποίος και το χορογράφησε. Τη δεύτερη μέρα θ’ ακούσεις το σπουδαίο Xylouris White, το δυναμικό ντουέτο του δεξιοτέχνη του λαούτου Γιώργου Ξυλούρη, ή αλλιώς Ψαρογιώργη, και του εξαιρετικού Αυστραλού ντράμερ των Dirty Three Τζιμ Γουάιτ, ‘ένα από τα πιο συναρπαστικά fusion ντουέτα που θα συναντήσετε’, όπως έγραψε ο Guardian.

Οι Xylouris White, μέσα από μια πρωτόγνωρη ελευθερία και δημιουργικότητα, σπάνε τα όρια της τοπικότητας. Χωρίς εμμονές, μας θυμίζουν ότι αυτό που ονομάζεται παράδοση δεν είναι έννοια στατική και παγιωμένη, αλλά μια δυναμική διαδικασία που εκτυλισσόταν στο παρόν, ενώ χωρίς στερεότυπα και μέσα από τον αυτοσχεδιασμό μας συγκινούν θυμίζοντάς μας την πλήρη ελευθερία της μουσικής έκφρασης.

Στη διάρκεια του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση κρητικών οργάνων από οργανοποιούς της Κρήτης, η οποία θα φιλοξενηθεί και τις δύο ημέρες στο Φουαγέ και στο VIP Lounge της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου θα εκτεθούν και όργανα από το Μουσείο Παραδοσιακών Οργάνων, Έρευνας και Τεκμηρίωσης Θύραθεν.

26 Μαΐου: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΝΤΑΞΑΚΗΣ / ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΖΙΦΑΚΙΣ
Μιχάλης Κονταξάκης (μαντολίνο), Αντώνης Βουμβουλάκης (ηλεκτροκλασική κιθάρα), Κωνσταντίνος Καλατζής (κρουστά)

Χρίστος Τζιφάκις (κιθάρα), Λευτέρης Ανδριώτης (λύρα), Γιώργος Ταμιωλάκης (τσέλο), Παναγιώτης Μπουραζάνης (μπάσο), Γιάννης Δημουλάς (ντραμς)

27 Μαΐου: XYLOURIS WHITE -

Γιώργος Ξυλούρης (λαούτο), Τζιμ Γουάιτ (τύμπανα)

Έναρξη: 20.30/ Εισιτήρια: 10, 12 ευρώ/ Φοιτητικό, παιδικό: 8 ευρώ/

Προπώληση: ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣ ΣΤΟ ΚΠΙΣΝ - Τ. 2130885700 (Καθημερινά 09.00-21.00)/ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC & http://tickets.public.gr/

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 2130885700.