Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Με άλλη ματιά η Ανδαλουσία

 

Η 'Ανδαλουσία' για φωνή και συμφωνική ορχήστρα (αναθεώρηση του Romancero Gitano που ο συνθέτης ξαναδούλεψε πριν από μερικά χρόνια), η καντάτα για μετζοσοπράνο, χορωδία και ορχήστρα 'Μυθιστόρημα' σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και το 'Πνευματικό Εμβατήριο',σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού παρουσιάζονται την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής από τη Μαρία Φαραντούρη και τον Τάσο Αποστόλου.

 

Με τη Μαρία Φαραντούρη, η καλλιτεχνική διαδρομή της οποίας είναι άρρηκτα δεμένη με το μουσικό έργο του Θεοδωράκη, έχοντας σφραγίσει με την ιδιαίτερη φωνή της τους αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία, και τον ξεχωριστό λυρικό ερμηνευτή και βαθύφωνο Τάσο Αποστόλου παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής τρία εμβληματικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Πρόκειται για τα: 'Ανδαλουσία' για φωνή και συμφωνική ορχήστρα, η καντάτα για μετζοσοπράνο, χορωδία και ορχήστρα 'Μυθιστόρημα' (σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη) και το 'Πνευματικό Εμβατήριο' (σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού). Το πρώτο έργο είναι αναθεώρηση του Romancero Gitano που ο συνθέτης ξαναδούλεψε πριν από μερικά χρόνια για φωνή και συμφωνική ορχήστρα. Στην αρχική του μορφή γράφτηκε το 1967 και περιλάμβανε 7 τραγούδια βασισμένα σε ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε ελεύθερη απόδοση Οδυσσέα Ελύτη. Η 'Ανδαλουσία' αποτελεί την τέταρτη διαφορετική ματιά του ίδιου έργου, καθώς από την πρώτη μορφή μεσολάβησαν η διασκευή για φωνή και κιθάρα, καθώς και η διασκευή για φωνή, κιθάρα, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα που τιτλοφορήθηκε Κοντσέρτο για κιθάρα.

Ο κύκλος τραγουδιών 'Μυθιστόρημα' γράφτηκε το 1968, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού και βασίζεται στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Γιώργου Σεφέρη που είχε εκδοθεί νωρίτερα (1935) και περιλαμβάνει 4 τραγούδια. Η πρώτη ηχογράφηση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1971 με τη Μαρία Φαραντούρη.

Τέλος, το 'Πνευματικό Εμβατήριο' ή 'Αρκαδία V–Πνευματικό Εμβατήριο', όπως είναι ο πλήρης τίτλος, γράφτηκε το Φεβρουάριο του 1969 στη Ζάτουνα Αρκαδίας, όταν ο συνθέτης βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό και βασίζεται στο ομώνυμο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού από την κατηγορία των μετασυμφωνικών έργων.

Η πρώτη ηχογράφηση έγινε από συναυλία στο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου στις 28/6/1970, με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Αντώνη Καλογιάννη και τον Γιάννη Θεοχάρη στο τραγούδι, συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου. Συμμετείχαν επίσης η Χορωδία της New Opera London και η Ανδρική Χορωδία Ουαλών Ανθρακωρύχων.

Χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, Διεύθυνση: Κωστής Κωνσταντάρας/

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών/ Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Πυλαρινός.

Έναρξη: 20.30/ Εισιτήρια: 8 ευρώ, φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι,11, 17, 24, 34 & 40 ευρώ.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr