Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Μάσκες της χαράς και της τύχης

 

Διαλέξεις, εργαστήρια και δραστηριότητες για παιδιά κάθε ηλικίας και ομιλίες για ενήλικες σηματοδοτούν την έναρξη του νέου μήνα στο Μουσείο Ηρακλειδών, το οποίο γιορτάζει την Ελληνική Αποκριά και το Κινέζικο Έτος με τόση προσφορά και... γενναιοδωρία που αποδεικνύει πως ο Φεβρουάριος είναι μεν ένας μικρός μήνας, αλλά... με μεγάλες παροχές!

 

Έναν μακρύ κατάλογο από δράσεις έχει το Μουσείο Ηρακλειδών για τον Φεβρουάριο.

Τα Σάββατα 03, 10 και 24 Φεβρουαρίου, οι μικροί φίλοι του Μουσείου μαθαίνουν Τα Μαθηματικά σαν Παιχνίδι, σε μια σειρά αυτοτελών μαθημάτων που περιλαμβάνουν 13 κεφάλαια, με τα παιδιά να συναντούν αλληλεπιδραστικά εκθέματα και ειδικά επιλεγμένα εικαστικά έργα τέχνης τα οποία δημιουργούν προκλήσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη της προσοχής, της παρατήρησης, της αντίληψης και της πρώιμης νοητικής αφαίρεσης, του γεωμετρικού ορισμού και της γεωμετρικής κατασκευής. Ο στόχος αυτής της θεματικής ενότητας είναι να προσεγγίσουν την έννοια του γεωμετρικού σχήματος μέσα από τη βιωματική επαφή, να επιχειρήσουν τη διατύπωση ορισμού και να γνωρίσουν τα θεμέλια της γεωμετρίας.

Ξεναγοί εδώ, οι μαθηματικοί Γιάννης Λαζάρου και Αρετή Ευσταθίου.
Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, η εικαστικός Ρωξάνη Γιάννου μαζί με τα παιδιά φτιάχνουν Κινέζικες Μάσκες της Χαράς και της Τύχης σε ένα εργαστήρι με ελεύθερη είσοδο (Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας).

Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου, ο Δρ Δημήτρης Πετάκος συζητά με τους φίλους του Μουσείου για τις ομοιότητες και τις διαφορές των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, προσκαλώντας σε να ζητήσεις μαζί του την απάντηση στο απλό ερώτημα «Γιατί η επιστήμη δεν γεννήθηκε στην Κίνα αλλά στη Δυτική Ευρώπη τον 17ο αιώνα;».

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά συστατικά μιας ηλιαχτίδας στο Φως: Γεωμετρία και Χρώμα, που αποτελεί την τρίτη στάση στο εξαιρετικό ταξίδι που τα μαθαίνει ‘Τα Μαθηματικά Σαν Παιχνίδι.’

Σε αυτή την ενότητα ανακαλύπτουν πώς το φως του ήλιου αναλύεται στα χρώματα του ουράνιου τόξου και πώς από αυτά μπορούμε να ανασυνθέσουμε το λευκό φως. Εκτός του χρώματος, τα παιδιά προσεγγίζουν τόσο τη φύση όσο και τη διάδοση του φωτός. Παρατηρούν τη διαδρομή που ακολουθεί μια φωτεινή ακτίνα, όταν αυτή προσπέσει πάνω σε μια κατοπτρική επιφάνεια ή διέλθει μέσα από έναν φακό. Μελετούν τα φαινόμενα της ανάκλασης και της διάθλασης, της μεγέθυνσης, της σμίκρυνσης ή της παραμόρφωσης του ειδώλου. Οδηγός, η Αρετή Ευσταθίου, Ερευνήτρια της Διδακτικής των Μαθηματικών.

Την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, ο Δρ Δημήτρης Παππάς κυνηγάει τον... άπιαστο χρόνο και διηγείται στους επισκέπτες Ιστορίες για Ρολόγια, σε μια εξαιρετική θεματική στη μέτρηση του χρόνου στον ιδιαίτερο και μεγάλο Κινεζικό Πολιτισμό.

Έναρξη: 13:30/ Διάρκεια: 40 λεπτά/ Κόστος: Το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση-ξενάγηση.

Το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, 17 και 18 Φεβρουαρίου, οι μικροί φίλοι που θα επισκεφθούν το Μουσείο θα πάρουν από έναν κινέζικο χαρταετό δώρο (η προσφορά ισχύει μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα. Σημείωσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί από την πρώτη μέρα).

Μουσείο Ηρακλειδών: Ηρακλειδών 16, τηλ. 2103461981.