Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Λυρικός και διφορούμενος

 

Η φωνή του Λάο Τσε με τη διδασκαλία του Ταοϊσμού εξακολουθεί να καθοδηγεί μέσα από τους αιώνες όλους εκείνους που θέλουν να ξεκινήσουν το Ταξίδι των Χιλίων Μιλίων και αναρωτιούνται πώς να κάνουν το πρώτο βήμα. Το βιβλίο ‘Τάο Τε Τσινγκ’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο είναι ένα μικρό δείγμα της σοφίας του που γενναιόδωρα θέλησε να μοιραστεί.

 

Ο σοφός Λάο Τσε γεννήθηκε κάτω από μια δαμασκηνιά, αγγιγμένος από ένα διάττοντα αστέρα. Υπήρξε μελετητής, ταξιδιώτης αλλά και αρχειοφύλακας του αυτοκράτορα της Κίνας. Λίγο πριν εξαφανιστεί για πάντα, καβάλα σε ένα μπλε βούβαλο, υπαγόρευσε σε έναν φρουρό του Σινικού Τείχους το απόσταγμα της σοφίας του: το βιβλίο του Δρόμου (Τάο) και το βιβλίο της Αρετής (Τε).

Αυτά τα δυο ποιητικά κείμενα περιέχονται στο βιβλίο του ‘Τάο τσε Τσινγκ’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο. Δοσμένα υπέροχα με διφορούμενη και λυρική γλώσσα, που έγιναν γνωστά ως  Τάο Τε Τσινγκ, εμπεριέχουν στους στίχους τους τις βασικές αρχές του Ταοϊσμού, την έννοια του Γιν και του Γιανγκ και το περίφημο Μονοπάτι της Μη-Δράσης.