Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Λύκοι με ‘προβιά’ ανθρώπου

 

Γιατί άραγε τα ζώα της άγριας πανίδας με τα οποία τα βάζεις συχνά, εμφανίζονται σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας σου άλλοτε θυμό και άλλοτε περιέργεια; Φαντάζομαι πως ο ανθρώπινος εγωισμός σου δεν σου αφήνει περιθώρια να σκεφτείς πως… ίσως κάπου φταις κι εσύ…

 

Μετά την επιστολή του συλλόγου ‘ΩΡΙΩΝ – Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ’ προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, με θέμα ‘Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού λύκων και αρκούδων’, η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία παρατηρεί τα εξής:

Πριν ζητήσουμε πογκρόμ εναντίων των ζώων και ξεκινήσουμε κυνήγι μαγισσών, ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του και τους λόγους που συμβάλλουν ώστε τα ζώα της άγριας πανίδας να αναγκάζονται να εμφανίζονται σε κατοικημένες περιοχές.

Ιδίως οι κυνηγοί έχουν προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή στην άγρια πανίδα και κατά συνέπεια στη φύση γενικά. Δεν ζούμε πλέον στα προϊστορικά χρόνια. Δεν χρειαζόμαστε το κυνήγι για να τραφούμε, ούτε την προβιά του λύκου ή της αρκούδας για να ντυθούμε. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι δολοφονούν ζώα για τη διασκέδασή τους και μόνο με τραγικές συνέπειες γι’ αυτά και το περιβάλλον.

Η συνεχώς αυξανόμενη και διευρυνόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς και οι καταστροφές από πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ., συνέπειες και πάλι της ανθρώπινης δραστηριότητας, έχουν περιορίσει κατά πολύ το ζωτικό χώρο της άγριας πανίδας. Δεν είναι λοιπόν τα ζώα που εισέρχονται σε περιοχές ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά το ακριβώς αντίθετο.

Το κυνήγι έχει πλέον μειώσει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τα θηράματα των σαρκοβόρων ζώων, κάνοντας την εύρεση τροφής πολύ δύσκολη και πολλές φορές έως και αδύνατη.

(Αναφορικά με τους κτηνοτρόφους έχουμε ήδη πρόσφατα εκδώσει δελτίο https://www.pfpo.gr/16492-20.

Όσο για τις επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα, όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, δεν φταίνε οι λύκοι αλλά οι κυνηγοί και δυστυχώς το τίμημα το πληρώνουν οι σκύλοι τους. Όπως ήδη ειπώθηκε πιο πάνω, εάν εισβάλεις στο ζωτικό χώρο ενός ζώου της άγριας πανίδας, είναι απόλυτα λογικό αυτό να αμυνθεί και να υπερασπιστεί το χώρο του.

Όταν περιδιαβαίνεις ένα δάσος, προστατευόμενο ή μη, διατρέχεις όλους τους κινδύνους εν γνώσει σου. Το αίτημα για εγκλεισμό τους είναι ανήθικο και αναποτελεσματικό, τα δε κροκοδείλια δάκρυά τους προσχηματικά.

Ζητούν από τη μια τη στήριξη του κράτους για διεύρυνση του χόμπι τους και περισσότερη καταστροφή, ενώ από την άλλη μας εμπαίζουν ζητώντας την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής.

Ελπίζουμε ότι επιτέλους οι αρμόδιοι υπουργοί θα βρουν λύσεις σύννομες και ηθικές, που να ανταποκρίνονται στο πραγματικό όφελος των ζώων και της κοινωνίας. Και να κατανοήσουν ποιοι πραγματικά αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος και ποιοι μόνο για συμφέρον και διασκέδασή τους.

Φυσικά και με βρίσκουν σύμφωνο όλα τα παραπάνω, πόσο μάλλον όταν τόσα αδέρφια μου, βοηθώντας σε στο κυνήγι, έχουν χαθεί, απλά και μόνο για ένα κέφι σου. Ένα χόμπι. Το… παράδοξο ‘χόμπι’ του να νιώσεις θηρευτής, κατακτητής, αφαιρώντας ζωές. Ναι, ξέρω, δεν θα κάνουμε κουβέντα τώρα για το θέμα. Εσύ έχεις τις δικές σου απόψεις με… επιχειρήματα. Κι εγώ τις δικές μου. Με μόνο επιχείρημα την ‘ηθική’, που άντε να της δώσεις ορισμό. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που βλέπω γύρω μου είναι σκυλιά μα και άγρια ζώα που χάνονται άδικα, καθαρόαιμους λύκους που προσπαθούν να υπερασπιστούν την ‘κατοικία’ τους και… λύκους με ‘προβιά’ ανθρώπου που βγαίνουν … παγανιά για τα περαιτέρω…