Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Κραυγή αγωνίας-Επίκληση

 

Στο χώρο δημοπρασιών της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, η οποία ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό, η ομάδα Dεcadēre παρουσιάζει στις 29 & 30 Ιουνίουμε ελεύθερη είσοδο- την performance ‘Ίσαλος Γραμμή - μία ωδή στη φθίση’. 

 

Σε έναν χώρο ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά, αυτόν των δημοπρασιών της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, ενδιάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ένα αφήγημα - προσευχή ξετυλίγεται σαν κραυγή, για τα τετελεσμένα και αυτά που έπονται. H παράσταση ‘Ίσαλος Γραμμή-μία ωδή στη φθίση’ που συμμετέχει στο Φεστιβάλ ΑΤΛΑΣ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και είναι ενταγμένη στο Άνοιγμα στην πόλη του Φεστιβάλ Αθηνών, έχει πάρει το όνομά της από τον ομώνυμο ναυπηγικό και τεχνικό όρο, που ορίζεται ως επίπεδο από την οριζόντια τομή της επιφάνειας της θάλασσας με το πλοίο, στο σημείο που αυτό ισορροπεί και επιπλέει. Είναι η “γραμμή”, δηλαδή, που χωρίζει τον αέρα από το νερό. Το υλικό της συνθέτουν τελετουργικά κείμενα διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων, με φυσικούς και ηλεκτρονικά επεξεργασμένους ήχους. Η performance, μέσα από το τραγούδι, το λόγο και με επίκεντρο τη μουσικότητα, διαστέλλει τη στιγμή κατά την οποία ο άνθρωπος, ερχόμενος αντιμέτωπος με τη φθίση, την ύστατη στιγμή της συνειδητοποίησης του πεπερασμένου της ύπαρξης, δημιουργεί τον Θεό ως πράξη απόγνωσης και ανάγκη πίστης. Τη στιγμή εκείνη που ο άνθρωπος προσεύχεται, προσπαθώντας να νικήσει το αμετάκλητο γεγονός του θανάτου, να νικήσει τη φύση. Είναι ακριβώς η ίδια στιγμή που επιστρέφει σ’ αυτήν και γίνεται ένα ζώο λυσσασμένο για ζωή, ένα ψάρι που θα χτυπηθεί μέχρι την τελευταία ανάσα.

Δέκα ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί, μαζί με πενήντα μέλη από τη Χορωδία των ΚΑΠΗ Νίκαιας Ρέντη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Αναστασόπουλου, εξερευνούν την προσευχή, η οποία από πράξη απόγνωσης γίνεται πράξη επαναστατική, κόντρα στο θάνατο και την απελπισία, δημιουργώντας έναν πολυπολιτισμικό πολυφωνικό ύμνο, που τραγουδιέται απαράλλαχτος από την πρώτη στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος απέκτησε συνείδηση του επερχόμενου θανάτου του.

Σύλληψη / Δραματουργία: Ομάδα Dεcadēre (Άρτεμις Γρύμπλα, Άλκηστις Πολυχρόνη, Gary Salomon)/ Μουσική σύνθεση: Gary Salomon/ Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Άλκηστις Πολυχρόνη.

Επιμέλεια κίνησης: Άλκηστις Πολυχρόνη/ Βοηθοί σκηνοθέτη: Εύα Διαμαντή, Αγάπη Ηλιάδου/ Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα.

Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Αλέξανδρος Λαγόπουλος/ Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

Παίζουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Άρτεμις Γρύμπλα, Αγάπη Ηλιάδου, Ίρις Κανδρή, Στέφανος Μουαγκιέ, Άλκηστις Πολυχρόνη, Γιάννης Σπανός, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Gary Salomon. 

Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου: Προποντίδος 2, τηλ. 2104821111.