Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: Η Φωνή σου, Τα δικαιώματά μου

 

Το Σάββατο 06 Οκτώβρη όλη η Αθήνα ντύνεται στα μαύρα! ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πενθεί. Γιορτάζει. Γιορτάζει τα δικαιώματα των ζώων και σε καλεί στην πρώτη επίσημη πορεία που γίνεται γι’ αυτό το σκοπό. Ραντεβού στις 12.00 στο Θησείο, έξω από το κτίριο της Ένωσης Αρχαιολόγων, για να καταλήξουμε Σύνταγμα -όπου και θα δοθούν διάφορες ομιλίες- με την... επόμενη μέρα να μας θέλει παρόντες στο Vegan life festival.

 

Ένα ηχηρό μήνυμα-απάντηση στην κακοποίηση-εκμετάλλευση των ζώων ετοιμάζονται να δώσουν με μια μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας οι απανταχού φιλόζωοι, αγωνιζόμενοι με κάθε τρόπο για την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ τους.

Μια πορεία-ζωντανή απόδειξη πως όλο τούτο δεν είναι η φωνή μιας μικροσκοπικής μειονότητας, αλλά η ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ στους φίλους μας τα ζώα, από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που ολοένα και δυναμώνει! 

Τα προηγούμενα δύο χρόνια ανάλογες πορείες έλαβαν χώρα σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου: Από το Λονδίνο και πολλές πολιτείες της Αμερικής (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Μαϊάμι) μέχρι τη… Μολδαβία, τη Ρουμανία, αλλά ακόμη και την Ταϊβάν. Με πιο σπουδαία και πολυπληθή αυτή στο Ισραήλ, που κατάφερε να συγκεντρώσει περί τα 25.000 άτομα.

Φέτος οι πορείες τόσο στην Αγγλία όσο και στις περισσότερες άλλες πόλεις του κόσμου πραγματοποιήθηκαν στις 25 Αυγούστου και κάποιες την 1η του Σεπτέμβρη, με την Ελλάδα να... αργοπορεί λόγω ιδιαιτερότητας κλίματος εξαιτίας του οποίου πολύς κόσμος, τους παραπάνω μήνες, βρισκόταν ακόμα σε διακοπές. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, ωστόσο.

Έτσι, το Σάββατο 06 Οκτώβρη, όλη η Ελλάδα με την προτροπή του υπό σύσταση σωματείου Ethos & Empathy (Ήθος και Ενσυναίσθηση) μάχεται ενάντια στον σπισισμό*.

Η πορεία ξεκινά στις 12 από το κτίριο της Ένωσης Αρχαιολόγων, για να καταλήξει στο Σύνταγμα όπου και θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με διερμηνεία στα ελληνικά για την αγγλόφωνη αλλά και στη νοηματική και για τις δύο.

Επιθυμητή ενδυμασία: Για λόγους ομοιομορφίας είναι προτιμότερο να ντυθείς στα μαύρα ή αν φοράς Τ-shirt με σχετικό μήνυμα προτίμησε το μαύρο-λευκό.

*Ως σπισισμό ή ειδισμό μεταφράζουμε τον αγγλικό όρο speciesism που εισήχθη πρώτη φορά από τον Βρετανό ψυχολόγο Richard D. Ryder και έγινε ευρέως γνωστός από τον Αυστραλό ηθικό φιλόσοφο Peter Singer μέσα από το έργο του Animal Liberation (η Απελευθέρωση των Ζώων). Ως σπισισμό ο Singer ορίζει τη διάκριση με βάση το είδος, η οποία είναι συγκρίσιμη με το ρατσισμό ή το σεξισμό και, όπως χαρακτηριστικά γράφει στο βιβλίο του το 1975: «Οι ρατσιστές παραβιάζουν την αρχή της ισότητας, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στα συμφέροντα των μελών της δικής τους φυλής/έθνους όταν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δικών τους συμφερόντων και αυτών των ατόμων-μελών μίας άλλης φυλής(…) κατά παρόμοιο τρόπο, οι σπισιστές επιτρέπουν τα συμφέροντα του δικού τους είδους να καταπατήσουν τα σπουδαιότερα συμφέροντα μελών άλλων ειδών. Το μοτίβο είναι πανομοιότυπο σε κάθε περίπτωση». Πιο αναλυτικά για τον σπισισμό, μπορείς να διαβάσεις εδώ.

ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: Ερμού 134, Θησείο (κτίριο της Ένωσης Αρχαιολόγων).