Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η πνευματική ουσία του χορού

 

‘Ιερός χορός στην αρχαία Ελλάδα και Ινδία’. Μια συγκριτική προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής ορχηστρικής τέχνης και του ινδικού κλασικού χορού μέσα στο φιλοσοφικό πλαίσιο των δύο πολιτισμών επιχειρεί με την ομιλία της το Σάββατο 05 Μαΐου -με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Χορού (27 Απριλίου)- στο Shantom με προβολή βίντεο η Λήδα Shantala.

 

Τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι αρχαίοι Ινδοί απολάμβαναν και τιμούσαν το χορό με παρόμοιους τρόπους. Η Λήδα Σάνταλα, μελετώντας αυτή την ομοιότητα που αποτέλεσε τη βάση έμπνευσης για πολλές από τις παραγωγές του Χοροθεάτρου της, κάνει μια ομιλία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Στο χώρο του Shantom μπορείς να παρακολουθήσεις -με ελεύθερη είσοδο- την ομιλία της, καθώς και αποσπάσματα σχετικών παραγωγών που φωτίζουν αυτή την εσωτερική πνευματική σχέση της αρχαίας ελληνικής και ινδικής τέχνης και φιλοσοφίας, οι οποίες θα προβάλλονται κατά τη διάρκεια της ομιλίας.

Και για τους αρχαίους Έλληνες και για τους Ινδούς ο χορός είχε πνευματική ουσία, ήταν δώρο των θεών και τρόπος επικοινωνίας με αυτούς. Και στους δύο πολιτισμούς, ο χορός, η μουσική, το θέατρο και η μιμητική ήταν άλλωστε πτυχές της ίδιας τέχνης, η οποία έδινε μεγάλη σημασία στην έκφραση των συναισθημάτων. Οι αρχαίοι Έλληνες χορευτές συνόδευαν μάλιστα το χορό τους με ‘χειρονομίες’ παρόμοιες με τα μούντρας (ή χάστας) που χρησιμοποιούνται στον ινδικό κλασικό χορό, ενώ υπάρχουν γραπτές περιγραφές για την τέχνη της έκφρασης του προσώπου, συγγενική με την ινδική τέχνη της ‘αμπίναγια’. Τέλος, και για τους μεν και για τους δε η τέχνη κατείχε σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες και επιτελούσε κάθαρση (“saucha” στα σανσκριτικά) στον καλλιτέχνη και στους θεατές. Εθεωρείτο πνευματικό μονοπάτι αυτογνωσίας και απελευθέρωσης.

Έναρξη: 19:30/ Είσοδος: Ελεύθερη (με δήλωση συμμετοχής).

Shantom–Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών: Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, Κάτω Χαλάνδρι (στάση μετρό Χολαργός), τηλ. 210 6717529 | info@shantala.gr