Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η περιπέτεια του Ταμερλάνου

 

Με ‘Το Λιοντάρι του Μυστρά’, ο James Heneage, συνιδρυτής του λογοτεχνικού φεστιβάλ Chalke Valley History Festival, που είναι αφιερωμένο στην ιστορία, ολοκληρώνει την τριλογία του που ξεκίνησε με ‘Τα τείχη του Βυζαντίου’ και συνεχίστηκε με τους ‘Πύργους της Σαμαρκάνδης’. Το βιβλίο μετέφρασε η Τιτίνα Σπερελάκη για τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Με την ιστορία του ανθρώπου που τάχθηκε να σώσει τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία καταπιάνεται ο James Heneage στο βιβλίο του ‘Το Λιοντάρι του Μυστρά’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, ολοκληρώνοντας την τριλογία που αναφέρεται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το ιστορικό μυθιστόρημα ξεκινά με το θάνατο του Ταμερλάνου, ενώ ετοιμάζεται να εισβάλει στην Κίνα των Μινγκ, με τον απελευθερωμένο Μεχμέτ να κυβερνά στη θέση του και τον αδερφό του, Σουλεϊμάν, να έχει καταλάβει την Μπούρσα, εξαναγκάζοντάς τον να έχει επιστρέψει στην Αμάσεια και κάνοντας εμφανείς τις προθέσεις του να απειλήσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

‘Κινέζικη Μεθόριος. Χειμώνας 1405. Ο αετός του Ταμερλάνου βρισκόταν στον ουρανό και η λεοπάρδαλή του στο χιόνι, ελεύθερα επιτέλους και τα δυο από τις αλυσίδες τους. Η γυναίκα πάνω στον πύργο δεν μπορούσε να τα δει. Ούτε οι Μογγόλοι στρατιώτες που στριμώχνονταν γύρω από τις φωτιές τους δεν μπορούσαν καν να δουν ο ένας τον άλλον εξαιτίας της χιονοθύελλας. Η ανάσα τους κρυστάλλιαζε στα γένια τους και οι φτυσιές τους είχαν γίνει πάγος όταν έφταναν στο χώμα. Δάχτυλα χεριών και ποδιών είχαν χαθεί στη διάρκεια της πορείας, ύστερα χέρια και πόδια. Άντρες είχαν ταξιδέψει με τ’ άλογά τους χωρίς μύτη για να μυρίζουν ή αυτιά για ν’ ακούνε... Η ορδή είχε ξεκινήσει από τη Σαμαρκάνδη σκυφτή, κόντρα σ’ έναν ορμητικό άνεμο που φυσούσε από τη στέπα. Λικνιζόταν αργά στις σέλες τους, μαζεύοντας όση ζεστασιά μπορούσαν από τα ζώα τους, ελπίζοντας αυτή η περιπέτεια να είναι η τελευταία του Ταμερλάνου. Οι στρατηγοί του τον είχαν εκλιπαρήσει να μην ξεκινήσει για πόλεμο…