Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Η μεγάλη τραγωδία της Αθήνας

 

Μπορεί και να είσαι τυχερός! Και να προλάβεις να κλείσεις εισιτήριο για μια από τις τέσσερις επιπλέον παραστάσεις στις 10, 12, 13 και 14 Μαΐου, οι οποίες προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες για τα ‘Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα’ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδημε αγγλικούς υπέρτιτλους– που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης.

 

Μετά την τεράστια επιτυχία του πρώτου μέρους των ‘Μαθημάτων Πολέμου’, της sold-out παράστασης που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς και ανέβηκε πρόσφατα στην Αίθουσα ‘Γιεχούντι Μενουχίν’ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατόπιν ειδικής πρόσκλησης, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής υποδέχεται, το Μάιο, το δεύτερο μέρος της πρωτότυπης δραματοποιημένης απόδοσης της Ιστορίας του Θουκυδίδη.

Στα ‘Μαθήματα Πολέμου ΙΙ: Σικελικά δράματα’ παρακολουθείς επεισόδια από τη δεύτερη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου, τη Σικελική Εκστρατεία (415-413 π.Χ.), αλιευμένα από υλικό του 6ου, 7ου και μέρος του 8ου βιβλίου της θουκυδίδειας συγγραφής, που περιλαμβάνουν τα κύρια σημεία από την πλέον δραματική –για την αθηναϊκή πολιτική– φάση του πολέμου. Από τη μεγαλοϊδεατική φαντασίωση της αθηναϊκής κυριαρχίας στη Δύση, τις περιπετειώδεις τροπές των πολεμικών συγκρούσεων στη Σικελία μέχρι και την τελική συντριβή των αθηναϊκών δυνάμεων και την οριστική ματαίωση του επεκτατικού οράματος. Η πολιτική και στρατιωτική «τραγωδία της Αθήνας» έχει ως τραγικό πρόσωπο τον απρόσωπο αθηναϊκό Δήμο και την τραγική διάνοιά του, όπως την ενσαρκώνουν τα πρόσωπα των μεγάλων πρωταγωνιστών (πολιτικών-στρατηγών), προπάντων του αμφιλεγόμενου Αλκιβιάδη και του αντιφατικού Νικία. Η σύλληψη του έργου ερείδεται στο νομοτελειακό τριαδικό σχήμα της αρχαίας τραγωδίας, Άτη-Ύβρις-Nέμεσις, προκειμένου να αποδώσει ερμηνευτικά τη μεγάλη ‘τραγωδία’ της Αθήνας στη Σικελία.

Κείμενο, δραματουργία:  Γιάννης Λιγνάδης/ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης/ Μουσική και πιάνο επί σκηνής: Θοδωρής Οικονόμου /Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου.

Ιστορικός σύμβουλος:Δρ. Ανδρονίκη Μακρή/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Ψαρουδάκη.

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Grace Nwoke, Βασίλης Αθανασόπουλος, Εβίτα Ζημάλη, Ανδρέας Καρτσάτος, Λάμπρος Κωνσταντέας.

Παραστάσεις: 10, 12, 13 και 14 Μαΐου, 21.00/ Εισιτήρια: 12 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι, 18 ευρώ, γενική είσοδος.

Μέγαρο Μουσικής: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 2107282333, www.megaron.gr