Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Φυλακισμένο πάθος

 

Ένα πάθος, ένα παιδί, μια εξορία, μια γυναίκα που πρέπει να υπομείνει πολλά. Θ’ αντέξει άραγε; Η ηρωίδα στο μυθιστόρημα του Άρη Φιορέτου ‘Μαίρη’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, έχει τόσο δυνατή φωνή που μπορεί να διαπεράσει και τους υγρούς τοίχους μιας φυλακής.

 

Νοέμβρης του ’73 και η τελειόφοιτη ηρωίδα της αρχιτεκτονικής μαθαίνει πως είναι έγκυος, ενώ κορυφώνονται οι μάχες με την αστυνομία και τον στρατό. Στην πολιορκημένη πόλη ηχεί η φωνή του μέλλοντα πατέρα. Θα το μάθει άραγε; Η σύλληψή της ως καταληψία και η άρνησή της να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο την οδηγούν στη φυλακή και την εξορία μαζί με άλλες πέντε γυναίκες. Η ζωή της εκεί; Την περιγράφει: ‘Αν σταθώ στις μύτες των ποδιών, φτάνω μέχρι το παράθυρο, μεγάλο σαν μια κόλλα χαρτί. Ακριβώς από κάτω υπάρχουν υγρές γραμμές -σαν να ιδρώνει ο τοίχος. Το παράθυρο είναι στην πίσω γωνία, κάτω από την οροφή. Μάλλον φεγγίτης και όχι παράθυρο. Όσο λιγότερο, τόσο καλύτερο. Αν κοιτάξω έξω, βλέπω τους τάφους και πιο πέρα τα ατέλειωτα μίλια της θάλασσας. Μερικές φορές γκρίζα, μερικές φορές αστραφτερή σαν ατσάλι, τις περισσότερες μπλε ή πράσινη και ταραγμένη. Αν κλείσω το παράθυρο, κλείνω έξω και την αύρα, αν και όταν φυσάει, ο γάντζος γδέρνει εκνευριστικά τον τοίχο. Γι’ αυτό τον έχω τυλίξει με γάζα. Αυτό το κόλπο βοηθάει για λίγο, αλλά μετά ξαναρχίζει. Διαφορετικά το μόνο που ακούγεται είναι τα κύματα. Βροντάνε με τέτοια κανονικότητα, που ο ήχος τους έχει γίνει πλέον ένα με το σώμα μου. Κάθε κύμα που σκάει ανασαίνει μέσα μου σαν τεράστιο πνευμόνι’.

Στο μυθιστόρημα του Άρη Φιορέτου ‘Μαίρη’, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, τα μηνύματα της ηρωίδας στον έξω κόσμο είναι πολλά, όπως και οι παραλληλισμοί του χτες με το σήμερα, με τον άνθρωπο πάντα να εξουσιάζει και να εξουσιάζεται.