Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Έβλεπε ταινίες ο Κάφκα;

 

Το βιβλίο του ‘Ο Κάφκα πάει σινεμά’, καθώς και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του παρουσιάζει στις 24 Απριλίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε ο διεθνούς φήμης ηθοποιός, συγγραφέας, δραματουργός Χανς Τσίσλερ, ενώ μια μέρα αργότερα ακολουθούν και 4 ταινίες που είχε δει ο Κάφκα στο σινεμά με ζωντανή μουσική από τους drog_Α_tek, στο πλαίσιο της διοργάνωσης ‘Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018’ και της δράσης ‘Ανοιχτές Συλλογές’ του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

 

Ο Κάφκα -όπως πιθανόν γνωρίζεις- ήταν ενθουσιώδης κινηματογραφόφιλος –συμπέρασμα που βγαίνει από τη μελέτη των ημερολογίων και γραμμάτων του. Αλλά και από τα μυθιστορήματα και διηγήματά του μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο κινηματογράφος, το νέο τότε μέσο, αποτελούσε έμπνευση για τον συγγραφέα, έμπνευση για να πειραματιστεί με έναν τρόπο λογοτεχνικής αφήγησης που να είναι παρόμοιος μ’ εκείνον της κινηματογραφικής.

Ο Χανς Τσίσλερ, γνωστός για το πάθος του να εξερευνά απάτητα πεδία και να αφιερώνει την προσοχή και το ενδιαφέρον του στη λεπτομέρεια, μελέτησε για δεκαετίες τα κείμενα του Κάφκα.

Συνέλεξε φωτογραφίες, ενημερωτικά φυλλάδια των κινηματογράφων και αφίσες της εποχής του Κάφκα. Ξεφύλλισε σε βιβλιοθήκες τον τότε ημερήσιο Τύπο, αναζητώντας κριτικές ταινιών. Όργωσε τα κινηματογραφικά αρχεία, βρίσκοντας ξεχασμένες κινηματογραφικές κόπιες. Οι μελέτες του και οι έρευνές του συγκεντρώθηκαν σε μια εξαιρετικά καλαίσθητη έκδοση με πλούσιο οπτικό υλικό, η οποία αποτελεί τόσο ένα θεμέλιο λίθο στην έρευνα του Κάφκα όσο και στις απαρχές του κινηματογράφου.

Το βιβλίο εκδόθηκε πριν από 20 χρόνια και έκανε πάταγο –κανείς μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί ότι ο διανοούμενος Κάφκα θα αγαπούσε τόσο πολύ το σινεμά, που δεν έχαιρε και ιδιαίτερης εκτίμησης εκείνα τα χρόνια.

Σήμερα κυκλοφορεί πια η αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση «Kafka geht ins Kino/Ο Κάφκα πάει σινεμά», Εκδόσεις Galiani, Berlin 2017. Το 2002 ο Hanns Zischler γύρισε και το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του. Τα έργα αυτά παρουσιάζει στις 24 Απρίλη στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

Παρουσίαση/Συζήτηση: Γερμανικά/Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Ντοκιμαντέρ: Σε γερμανική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους.

Πριν από λίγο καιρό επίσης και με τη συνεργασία του Κινηματογραφικού Μουσείου του Μονάχου και του Goethe-Institut, καθώς και με την υποστήριξη του Ομοσπονδιακού Πολιτιστικού Ιδρύματος της Γερμανίας εκδόθηκαν σε 4 DVD και οι ταινίες που είχε δει ο Κάφκα στο σινεμά (οι οποίες διατίθενται από την Ταινιοθήκη του Ινστιτούτου δωρεάν σε πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα για μη εμπορικές προβολές).O Τσίσλερ την επόμενη μέρα, 25 Απρίλη, παρουσιάζει εδώ μια επιλογή από αυτές, συνολικής διάρκειας 54 λεπτών, με ζωντανή μουσική από τους drog_Α_tek, τη γνωστή οπτικοακουστική ομάδα που επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της σε κάθε παράσταση, αυτοσχεδιάζοντας με όργανα, εικόνες, συσκευές και πληροφορίες και κατασκευάζοντας δημόσιες αποσπασματικές αφηγήσεις. Το παραπάνω γκρουπ τυπώνει μουσική, αφίσες, stickers, γράφει σε τοίχους και στο Διαδίκτυο.

https://drogatek.com

https://www.facebook.com/drogatekofficial/

Έναρξη: 20:30/ Είσοδος: ελεύθερη.

Goethe-Institut Athen: Ομήρου 14-16, Αθήνα, τηλ.  210 3661000.