Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Εισπνοή, Εκπνοή, παύσεις...

 

Με asanas, pranayama, διαλογισμό και θεωρία από κλασικά κείμενα της γιόγκα το ολοήμερο σεμινάριο Raja Yoga ‘Το εσωτερικό φως της σιωπής’, την Κυριακή 22 Απριλίου, με τη Λήδα Shantala -σε εξαιρετική τιμή ως προσφορά προς όλους εκείνους που αναζητούν την αλήθεια και το πνεύμα της γιόγκα- στο γνωστό χώρο του Shantom είναι το καλύτερο δώρο υγείας που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου!

 

Για να γνωρίσει κάποιος το ποιος είναι, για να συνειδητοποιήσει την υπόστασή του ως άνθρωπος, χρειάζεται ειδική άσκηση, η οποία, μέσω της αναπτυσσόμενης συγκέντρωσης, επιφέρει την απαραίτητη νοητική παύση. Τότε μέσα στην εσωτερική σιωπή τον απορροφά η βαθύτερη φύση του, αποκαλύπτοντας την Ουσία.

Έτσι και αποφασίσεις να παρακολουθήσεις το ολοήμερο σεμινάριο της Λήδα Σάνταλα ‘Το εσωτερικό φως της σιωπής’, θα ασκηθείς ολιστικά: Με το σώμα μέσω των asanas, με την αναπνοή μέσω του pranayama, με το νου μέσω του διαλογισμού, και μέσω της θεωρίας θα αναπροσδιορίσεις τον τρόπο σκέψης σου, αφού, καθώς θα μάθεις –ή ήδη γνωρίζεις- με το νου και τη σκέψη μπορείς να γνωρίσεις τον τρισδιάστατο κόσμο των φαινομένων, τον κόσμο του δυαδισμού και της πολλαπλότητας. Τον κόσμο της μάγια, όπως λένε τα αρχαία ινδικά κείμενα, τον κόσμο που εμφανίζεται ως αντανάκλαση μέσα στο νου, όπως λέει ο Πλάτωνας στο Σπήλαιο.
Με το νου και τη σκέψη όμως είναι αδύνατον να εμβαθύνεις στη γνώση της ψυχικής ουσίας. Οι νοητικές λειτουργίες σου αποτελούν το εμπόδιο σε αυτή την αναζήτηση. Παρόλο που αποτελούν περιορισμένη έκφραση βαθύτερων πεδίων, λειτουργούν ως κάλυπτρο, που αποκρύπτει τη λεπτοφυή προέλευσή τους.

Μέσα από τη Raja Yoga (το οκταμελές πανάρχαιο ινδικό σύστημα –darshana, που σημαίνει προοπτική– το οποίο οδηγεί τον ασκούμενο από τον ψυχο-νοητικό περιορισμό, τον πόνο και το ψυχικό σκοτάδι, σε μια διευρυμένη συνειδητοποίηση της ταυτότητας και του είναι του, εδραιώνοντάς τον μέσα σε αληθινούς άξονες στήριξης, δύναμης και αντίληψης) κατακτάς τη συγκέντρωση, η παράταση της οποίας και η παραμονή σε αυτές τις περιοχές (όπου οι συχνότητες του εγκεφάλου είναι πολύ χαμηλές) οδηγεί σταδιακά στην πλήρη αποστασιοποίηση από εξωγενείς παράγοντες και στην τελική απορρόφηση από τον πνευματικό πυρήνα, που βιώνεται από τον ασκούμενο ως «έκσταση» και βαθιά συνειδητοποίηση εαυτού.
Asanas: Στάσεις εκγύμνασης που ασκούν το νου και το σώμα, αυξάνοντας την ψυχοσωματική του υγεία. Η μεθοδολογία της κινησιολογίας των ασκήσεων διαπνέεται από τη γενικότερη φιλοσοφία και τους στόχους του πλήρους συστήματος.
Pranayama (O έλεγχος και ενίσχυση του πεδίου ενέργειας): Αναπνευστικές ασκήσεις, οι οποίες, δρώντας στο ενεργειακό πεδίο, ευεργετούν το σώμα, ισχυροποιούν την ανοσοποιητική άμυνα του οργανισμού, κατευνάζουν τις σκέψεις, αναπτύσσουν την ικανότητα της διάκρισης, τον αυτοέλεγχο και τη συνειδητοποίηση των εσωτερικών αναγκών. Δομούν ένα ισχυρό ενεργειακό πεδίο ικανό να καθαρίσει το νου μέχρι αυτός να λάμψει «ως κρύσταλλος».
Dhyana: Διαλογισμός. Άσκηση ψυχο-νοητικής ισορροπίας και ακινησίας, η οποία αποκαλύπτει την εσωτερική διάσταση της ψυχής και του πνεύματος. Ενισχύει την αυτοπαρατήρηση και την αυτογνωσία, καλλιεργεί την ψυχή και το χαρακτήρα και βοηθά άμεσα στην ίαση των ασθενειών, επιδρώντας θετικά και τελικά εξαλείφοντας τα ασυνείδητα αίτια που την προκάλεσαν.

Θεωρία: Εξετάζονται τα Yoga Sutras του Patanjali, όπως και συναφή αρχαία κείμενα. Αυτά τα κείμενα, με εξαιρετική ακρίβεια και επιστημοσύνη, εξετάζουν τη φύση του πόνου και τα αίτια της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Επίσης, αναλύουν τα διαφορετικά πεδία του νου –από τον εξωτερικό του φλοιό μέχρι το βάθος του ασύνειδου– όπως και τη σύνδεση του ατομικού με το συλλογικό. Προτείνονται ως χάρτης και πυξίδα στους αναζητητές του εσωτερικού ταξιδιού που προσπαθούν να ανακαλύψουν τη βαθιά τους φύση, ενώ παράλληλα προσφέρουν υλικό για νοητική εργασία και επανεξέταση πολλών δεδομένων «κλισέ».

Ώρες λειτουργίας γραμματείας: Τρίτη & Πέμπτη 10.30-13.30/ Δευ. έως Παρ. 18.00-22.00.

Α, και μην ξεχάσεις να φέρεις μαζί σου άνετα ρούχα, μια πετσετούλα για το πρόσωπο και ελαφρύ γεύμα!

Shantom–Πολυχώρος Πολιτισμού και Τεχνών: Τριπόλεως 35Α & Ευβοίας, Κάτω Χαλάνδρι (στάση μετρό Χολαργός), τηλ. 210 6717529 | info@shantala.gr