Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Είναι τελικά Killers τα 8 rottveilers της Κοζάνης;

Το θέμα με τα οκτώ rottveilers της Κοζάνης που... ως οσφραίνομαι προορίζονται για ευθανασία μου έχει στοιχίσει. Δεν στο κρύβω δε ότι περίμενα την αντίδραση της Ομοσπονδίας, που, όπως μαθαίνω παρακολουθεί το θέμα από την πρώτη στιγμή και αντιδρώντας έγκαιρα κατέθεσε γραπτή πρόταση από κοινού με τον φιλοζωϊκό σύλλογο Κοζάνης, «Αγγιζωο«, στην 5μελή επιτροπή του δήμου ώστε τα παραπάνω ζώα να μη θανατωθούν ως... εξιλαστήρια θύματα, μα να εκπαιδευτούν ανάλογα  ώστε να μπορούν να υιοθετηθούν.
Ο δήμος όμως δεν... απάντησε. Θεωρεί προφανώς ότι και για τα 8 σκυλιά μόνο ένας... δρόμος υπάρχει.  Εσύ συμφωνείς;
Με μια πρόταση που λάμβανε υπόψιν της ότι και τα οκτώ rottveiler της Κοζάνης- ένα από τα οποία έγινε η αιτία να χάσει τη ζωή του ένα μικρό παιδί- ζούσαν κάτω από ίδιες συνθήκες, και αποσκοπούσε στην σωτηρία τους και την επανένταξη τους σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, η Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και το μέλος της Φιλοζωικός Σύλλογος Κοζάνης, Αγγιζωο, κατέθεσαν ανάλογη πρόταση στο Δήμο, που ήθελε τα σκυλιά να εκπαιδευτούν, να στειρωθούν και στη συνέχεια  να δοθούν στους κατάλληλους ανθρώπους. Όπως αναφέρει στην επιστολή της,  η Ομοσπονδία, Δεν είναι η πρώτη φορά , που ζώα έχουν κριθεί απολύτως επικίνδυνα, να έχουν βρει μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, τις σωστές γι αυτά οικογένειες και να ζουν πλέον αρμονικά μαζί τους. Μια προσπάθεια, που, όπως υπογραμμίζει δεν θα είναι  καθόλου ανέξοδη και για την πραγματοποίηση της θα χρειαστεί η βοήθεια όλων εκείνων, που θεωρούν θύματα και αυτά τα σκυλιά & που πιστεύουν, ότι τους αξίζει μια καλύτερη διαφορετική ζωή.
Με τους αρμόδιους του Δήμου να μην έχουν απαντήσει στην πρότασή και την Ομοσπονδία να υποθέτει πως οι λόγοι της αδιαφορίας έχουν να κάνουν με καθαρά εγωιστικούς λόγους, που αφορούν στις καταγγελίες της για τις συνθήκες θανάτου τόσων ζώων στο δημοτικό κυνοκομείο, η τελευταία, κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή ότι καταστρατηγεί τους νόμους και πράττει κατά το δοκούν ενώ επισημαίνει τα εξής: 
 
Η νόμιμη διαδικασία στις περιπτώσεις επικίνδυνων ζώων βάσει του νόμου 4039/12 προβλέπει:
1. Την κρίση  αυτών από την 5μελή επιτροπή.
2. Στην περίπτωση δε που αυτά κριθούν ως επικίνδυνα, την παράδοσή τους στο φιλοζωικό σωματείο, εφ όσον αυτό εκδηλώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον.
Για να καταλήξει: Δεν θα σταθούμε στις ανεύθυνες δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τόσο εκπροσώπων της δημοτικής αρχής όσο και του επικεφαλής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, μιλώντας οι μεν για υιοθεσία των ζώων αυτών, με το βεβαρυμμένο ιστορικό, χωρίς να έχει προηγηθεί η κατάλληλη και επίπονη επανεκπαίδευσή τους, ο δε κρίνοντας την επικινδυνότητα των ζώων αυτών μέσα σε 5 λεπτά και αναμασώντας αντιεπιστημονικές απόψεις μιας άλλης εποχής .
Θα επαναλαμβάνουμε όμως για μια ακόμη φορά και δημόσια την πρότασή μας .:
Ζητούμε λοιπόν να παραδοθούν τα ζώα αυτά στο φιλοζωικό σωματείο ’Αγγίζωο’, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία, ώστε άμεσα  και υπεύθυνα τα ζώα αυτά να ξεκινήσουν μια νέα ζωή και κάτω από άλλες συνθήκες.
Παραμένοντας όμως στο τραγικό αυτό περιστατικό θα θέλαμε να πούμε την γνώμη μας για ορισμένα θέματα .
Δεν είμαστε εμείς που θα καταλογίσουμε ως φορέας ευθύνες σε κανένα συγκεκριμένο άτομο, είτε αυτός είναι ο ιδιοκτήτης των ζώων είτε  η μητέρα του μικρού παιδιού .
Αυτό θα το πράξει η δικαιοσύνη, ως μόνη αρμόδια .
Δικαιούμαστε όμως να εκφέρουμε άποψη για την αντίληψη που επικρατεί & για τα κριτήρια με τα οποία κάποιος  επιλέγει να αποκτήσει συγκεκριμένες ράτσες ζώων συντροφιάς, για τις συνθήκες  ζωής και το περιβάλλον που τους παρέχει, και βέβαια την  εκπαίδευση στην οποία υποβάλλει το ζώο.
Η ελληνική ‘κουλτούρα’ για τα ζώα συγκεκριμένων ρατσών θέλει τα ζώα αυτά killers, θέλει να μεγαλώνουν σε περιβάλλον ασφυκτικό και βίαιο, την δε εκπαίδευσή τους αναλαμβάνουν πλείστες όσες φορές άτομα προβληματικά τα ίδια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην χώρα μας το επάγγελμα του εκπαιδευτή σκύλου δεν διέπεται από κανένα απολύτως θεσμικό πλαίσιο και ο καθένας μπορεί να αυτοχρησθεί εκπαιδευτής ζώων. Η Πολιτεία απούσα διαχρονικά σε θέματα ζώων. 
Την απόλυτη λοιπόν και αποκλειστική ευθύνη για την συμπεριφορά των ζώων την έχει ο άνθρωπος
Ένας σκύλος, οποιασδήποτε ράτσας ή μη, όταν μεγαλώνει σε περιβάλλον εγκλεισμού ,βίας και κακοποίησης , όταν εκπαιδεύεται να γίνει  φύλακας-δολοφόνος είναι λογικό και επόμενο να μετατραπεί σε σκύλο επικίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το ίδιο σκυλί στα χέρια ενός ιδιοκτήτη να είναι ένα απολύτως ακίνδυνο ζώο και στα χέρια άλλου να μετατραπεί σε σκυλί- δολοφόνο.Κλείνουμε την επιστολή μας αυτή με τα λόγια του δικού μας Ομήρου.
'Δεν υπάρχει κανένα ζωντανό πλάσμα που αναπνέει ή έρπει στη γη, που να είναι πιο άθλιο από τον άνθρωπο' 
Ως σκύλος που είμαι δεν υπάρχει περίπτωση να διαφωνήσω. Μα και άνθρωπος να ήμουν πάλι σύμφωνη θα ήταν η γνώμη μου.
Η απορία μου ωστόσο παραμένει: Ποιός και πού βρίσκεται ο εκπαιδευτής των οκτώ σκυλιών που κρίθηκαν επικίνδυνα για τον οποιονδήποτε άνθρωπο, είτε αναφερόμαστε σε παιδί, είτε σε ενήλικα; Υπάρχει; Κι αν όχι, πώς  γίνεται να τα βγάζεις πέρα με τόσα σκυλιά, χωρίς τις ανάλογες γνώσεις; Κι αλήθεια ήταν και τα οκτώ τσιπαρισμένα ;
Μια οικογένεια κλαίει το παιδί της που έφυγε με έναν τόσο άγριο τρόπο και δεν υπάρχει κανείς που να μην το θεωρεί τραγικό.
Αν οκτώ σκυλιά- εξιλαστήρια θύματα ‘φύγουν’ με μια... ένεση θα το θεωρήσουμε απλά φυσιολογική συνέπεια και... άκρως... ανακουφιστικό;