Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Το... διαβατήριο του κτηνίατρου

 

‘Να ’σαι καλά, κυρ’ εισαγγελέα, με την ψυχή σου την ωραία!!!’. Αυτό μόνο σκέφτομαι κουνώντας την ουρά μου για τον Εισαγγελέα Χανίων που έθεσε στο αρχείο -ως νόμω αβάσιμη- τη μήνυση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.) κατά του Δήμου Χανίων για τη διεξαγωγή προγράμματος δωρεάν στειρώσεων από εθελοντές Ευρωπαίους κτηνίατρους τον Οκτώβριο 2017.

 

Παρά την αδιάκοπη, ευφάνταστη και τελικά θλιβερή προσπάθεια του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, μιας ιδιώτη κτηνίατρου και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χανίων να διακοπεί το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων αδέσποτων ζώων στο Δήμο Χανίων -όπως με ενημερώνει η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία- αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το πρόγραμμα διήρκεσε το τριήμερο 23, 24 και 26 Φεβρουαρίου, με το συγκεκριμένο θεσμό να καθιερώνεται από την Ομοσπονδία, η οποία, κατανοώντας τα δεδομένα οφέλη της στείρωσης για την υγεία και ευζωία των κατοικίδιων ζώων αλλά και για την κοινωνία, πρωτοπορεί συνεργαζόμενη με τους Ευρωπαίους εθελοντές κτηνίατρους και τους δήμους της χώρας, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων των δήμων σε άλλα πεδία για τη φροντίδα και τη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού.

Το οξύμωρο της υπόθεσης, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, είναι πως οι συγκεκριμένοι γιατροί -έμπειροι και σοβαροί επιστήμονες, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολλές χώρες του κόσμου που δοκιμάζονται οικονομικά- δέχτηκαν αυτές τις μέρες στα Χανιά μια ανελέητη και ανήθικη επίθεση από το συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτών κτηνιάτρων αλλά και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Χανίων. ‘Τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν σε βάρος τους’, όπως σημειώνει, ‘ήταν ρατσιστικά, αντιδεοντολογικά, αντιεπιστημονικά και αναληθή, γι’ αυτό και η Εισαγγελία Χανίων έθεσε στο αρχείο τις μηνύσεις τους’.

Και διευκρινίζει: ‘Κάθε Δήμος στην Ελλάδα που αποφάσισε να αξιοποιήσει το θεσμό των Ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων, προς όφελος των αδέσποτων ζώων, της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας, δέχθηκε την επίθεση των συνδικαλιστών του ΠΚΣ. Μοναδικά θύματα της επίθεσης: οι δεκάδες αδέσποτοι σκύλοι και γάτες που αναπαράγονταν ανεξέλεγκτα, και οι τοπικές κοινωνίες που προβληματίζονταν από τους μεγάλους πληθυσμούς των ζώων.

Εδώ και μήνες, ήταν φανερό (από μια απλή περιήγηση στον ιστότοπο του ΠΚΣ) ότι μοναδικός σκοπός και εμμονή των συνδικαλιστών ιδιωτών κτηνιάτρων ήταν η κατάργηση του θεσμού των δωρεάν στειρώσεων από Ευρωπαίους εθελοντές κτηνιάτρους.

Τον τελευταίο καιρό, στο στόχαστρο του ΠΚΣ βρέθηκαν τα Χανιά, καθώς μια σειρά από προηγούμενες λανθασμένες αποφάσεις του Δημάρχου, κυρίως ως προς την επιλογή προσώπων, δημιούργησε το έδαφος για να ξετυλιχθεί η ρατσιστική, αντιεπιστημονική, κοντόφθαλμη και συντεχνιακή επιχειρηματολογία των συνδικαλιστών με την κακή έννοια, μπλοκάροντας δύο συνεχόμενα προγράμματα δωρεάν στείρωσης αδέσποτων ζώων, με αρνητικές συνέπειες στα ζώα, την τοπική κοινωνία , την οικονομία και τη δημόσια υγεία.

Με συνεχείς επαφές και συζητήσεις με τους αρμόδιους, με δημοσιεύματα με στέρεα επιχειρήματα και με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, καταφέραμε να επιστρέψουμε στη λογική και να αντιστρέψουμε το κλίμα. Ο Δήμαρχος ερμήνευσε τα γεγονότα, κατανόησε τα κίνητρα κάθε πλευράς, άκουσε τα επιχειρήματα και ανέθεσε, για το καλό της πόλης, την αρμοδιότητα των αδέσποτων ζώων στον κ. Μιχάλη Βλαχάκη, ο οποίος έχει τον πολιτισμό και την παιδεία να προσεγγίσει το ζήτημα λογικά και το θάρρος να συγκρουστεί για το καλό της τοπικής κοινωνίας. Ο νέος Αντιδήμαρχος αποφάσισε να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για τη διεξαγωγή προγράμματος στειρώσεων αδέσποτων ζώων στις 23,24 και 26/02.

Οι εθελοντές της ΠΦΠΟ και του συλλόγου «Η προστασία των ζώων» ήμασταν έτοιμοι για να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος, αλλά και για να αναχαιτίσουμε κάθε επίθεση από τους συνδικαλιστές του ΠΚΣ, οι οποίοι, όπως αποδείχθηκε, δεν στερούνται φαντασίας!

Από την ημέρα λήψης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων μέχρι και την προηγούμενη της έναρξης του προγράμματος, οι ιδιώτες τοπικοί κτηνίατροι που είχαν προσφερθεί να συνδράμουν στην υλοποίηση του προγράμματος, απειλήθηκαν και εκβιάστηκαν παντοιοτρόπως από τους ίδιους τους συναδέλφους τους!

Την Παρασκευή 23/02 το πρωί, ο νέος αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μ. Βλαχάκης, ο εκπρόσωπος του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χ. Ζολινδάκης και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κα Α. Μπομπολάκη ενημέρωσαν την Εισαγγελία Χανίων και μετά τη διαβεβαίωσή της για τη νομιμότητα του προγράμματος, ξεκίνησε το πρόγραμμα προγραμματισμένων στειρώσεων αδέσποτων ζώων στον παραχωρούμενο χώρο του δημοτικού κτηνιατρείου’.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ

Καθώς οι Ευρωπαίοι εθελοντές κτηνίατροι ξεκίνησαν τα χειρουργεία από τις 09:00, ξεκίνησαν και οι άθλιες επιθέσεις:

Πράξη 1η:

Επιστρατεύεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, οι υπάλληλοι της οποίας, αντί να συνδράμουν το Δήμο στο ωφέλιμο έργο του για τη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού, αποπειράθηκαν να τον εκφοβίσουν για μια ακόμη φορά, στέλνοντας την προηγούμενη ημέρα των στειρώσεων το απόγευμα επιστολή στον Δήμαρχο Χανίων να σταματήσει τις στειρώσεις, ενώ την Παρασκευή, θυροκόλλησαν(!) στο παράθυρο του Δημοτικού Κτηνιατρείου μια επιστολή προς τον Δήμο! Ο αντιδήμαρχος δεν υποχώρησε. Οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι συνέχισαν την εθελοντική εργασία τους.

Πράξη 2η:

Ιδιώτης κτηνίατρος, πρώην δημοτική κτηνίατρος και από σήμερα πρώην μέλος της 5μελούς επιτροπής του Δήμου Χανίων για τη διαχείριση των αδέσποτων, νυν συνδικαλίστρια του ΠΚΣ στα Χανιά, δηλώνει στην Νέα Τηλεόραση (https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=ssh_DKrcJgo) ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία έχει αποφασίσει να σφραγίσει το Δημοτικό Κτηνιατρείο για λόγους δημόσιας υγείας! Ο αντιδήμαρχος δεν πτοήθηκε, το κτηνιατρείο δεν σφραγίστηκε, οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι συνέχισαν την εθελοντική εργασία τους.

Πράξη 3η:

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η αστυνομία επισκέφθηκε το χώρο, κατόπιν καταγγελίας της ως άνω συνδικαλίστριας κτηνιάτρου, ότι δήθεν είχε παραβιαστεί η σφράγιση του κτηνιατρείου! Η αστυνομία ενημερώθηκε ότι η πληροφορία είναι ψευδής και οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι συνέχισαν την εθελοντική εργασία τους.

Πράξη 4η:

Το πρωί του Σαββάτου, μετά το ναυάγιο του ΠΚΣ της Παρασκευής, η συνδικαλίστρια του ΠΚΣ απευθύνθηκε στη Δίωξη Ναρκωτικών, καλώντας τους να ελέγξουν το Δημοτικό Κτηνιατρείο για παράνομα φάρμακα! Ο Αντιδήμαρχος επικοινώνησε με τη Δίωξη, οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι συνέχισαν την εθελοντική εργασία τους.

Πράξη 5η:

Το πρωί της Δευτέρας έγινε καταγγελία και στην Επιθεώρηση Εργασίας, υπάλληλοι της οποίας επισκέφθηκαν το χώρο για να ελέγξουν τα έγγραφα των εθελοντών κτηνιάτρων. Ο έλεγχος έγινε χωρίς φυσικά να ανευρεθεί κάτι το μεμπτό, οι Ευρωπαίοι κτηνίατροι συνέχισαν την εθελοντική εργασία τους.

Επί τρεις ημέρες, η εν λόγω ιδιώτης Χανιώτισσα κτηνίατρος επιστράτευσε την αστυνομία, τη Δίωξη ναρκωτικών, την κτηνιατρική υπηρεσία, την επιθεώρηση εργασίας, για έναν και μοναδικό λόγο: για να ακυρώσει το πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων 80 αδέσποτων ζώων και να πανηγυρίσει αδιάντροπα για μια φορά ακόμα στο πανελλήνιο ότι εξευτέλισε το Δήμο Χανίων και τα φιλοζωικά σωματεία. Τελικά όμως ποιον θα έβλαπτε με τις πράξεις της;

Δυστυχώς τα αδέσποτα ζώα, την τοπική κοινωνία, τη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Έτσι και την προηγούμενη φορά, που έντεκα ιδιώτες κτηνίατροι σε σύνολο 38 ζήτησαν την ακύρωση των προγραμμάτων δωρεάν στειρώσεων, προσφέροντας «αντάλλαγμα» τις δικές τους υπηρεσίες. Ας ενημερωθεί λοιπόν το πανελλήνιο ότι, πέντε μήνες μετά από την ανήθικη πρότασή τους, ΚΑΜΙΑ στείρωση δεν προσέφεραν στο Δήμο Χανίων. Έπεσαν οι μάσκες, επιτέλους. Φάνηκε ποιοι είναι οι γνήσιοι εθελοντές και φιλόζωοι κτηνίατροι.

Μετά λοιπόν από το θέατρο του παραλόγου σε πέντε πράξεις, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η φαντασία του ΠΚΣ (προς το παρόν) στέρεψε και ότι το πρόγραμμα στειρώσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Ως εθελοντές, φιλόζωοι, δημότες, ευχαριστούμε τους Ευρωπαίους κτηνίατρους, οι οποίοι επί τρεις ημέρες από το πρωί μέχρι το βράδυ προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο Δήμο Χανίων, στειρώνοντας με επαγγελματισμό 80 περίπου αδέσποτα ζώα, καθώς και στα μέλη του συλλόγου «Η προστασία των ζώων», που συνέδραμαν με κάθε μέσο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ευχαριστούμε θερμά το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, που έμπρακτα για μια ακόμη φορά υποστήριξε το πρόγραμμα των δωρεάν στειρώσεων, οπλίζοντάς μας με νομικά επιχειρήματα υπέρ της υλοποίησης του θεσμού.

Τη νέα προσπάθεια του Δήμου Χανίων και των φιλοζωικών οργανώσεων στηρίζουν πολλοί επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης μας, ενώ μας συγχαίρουν για τις ενέργειές μας, που μόνο θετικές αποβαίνουν για την πόλη μας και βεβαίως για τα ίδια τα ζώα.

Εκφράζουμε τέλος τα θερμά μας συγχαρητήρια προς τον κ. Μ. Βλαχάκη, Αντιδήμαρχο Χανίων, για την παρρησία και τη συνέπεια με την οποία υπερασπίστηκε την υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, παρευρισκόμενος συνεχώς στο χώρο του Δημοτικού Κτηνιατρείου και επικοινωνώντας με τις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές, όποτε ήταν απαραίτητο. Ευχόμαστε το βήμα αυτό να είναι το πρώτο από μια σειρά ουσιαστικών δράσεων για τη μείωση του αδέσποτου πληθυσμού στα Χανιά.

Όσο για το σε λάθος κατεύθυνση συνδικαλιστικό όργανο των κτηνιάτρων, ένα έχουμε να πούμε: Τώρα που έπεσαν οι μάσκες σας και αποδείξατε περίτρανα ότι δεν σας ενδιαφέρει τίποτε άλλο πέρα από τα συντεχνιακά σας συμφέροντα, αποφασίστε εάν θα αποσυρθείτε από το δημόσιο διάλογο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων, στον οποίο μέχρι σήμερα μόνο κακό έχετε προκαλέσει, ή εάν θα αλλάξετε στάση και τακτική, ακολουθώντας τα λαμπρά παραδείγματα Χανιωτών κτηνιάτρων που υπάρχουν ανάμεσά σας, τους οποίους σεβόμαστε και με τους οποίους θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε.

Ο εθελοντισμός δεν έχει σύνορα και συντεχνιακούς σκοπούς, είναι δε ευπρόσδεκτος από όπου κι αν προέρχεται, Ελλάδα ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μπορώ να μη συμφωνήσω; Όπως φαντάζομαι κι εσύ κι εγώ πιστεύω πως... το μόνο διαβατήριο ενός κτηνίατρου είναι η αγάπη του για τα ζώα. Κάτι που, δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται, δεν είναι εν τέλει δεδομένο και αυτονόητο.