Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Αυτό το σφάξιμο το λες ΓΙΟΡΤΗ;

 

‘Ένα μόνο θέλω να ξέρεις... πως ο Μεσαίωνας που με βάζεις να ζω και που αποκαλείς έθιμο της χαράς, τα γνωστά Αναστενάρια, που πραγματοποιούνται στις περιοχές του Δήμου Σερρών και Θεσσαλονίκης, θυσιάζοντας τελετουργικά ζώα δημόσια, δεν είναι μόνο έλλειψη πολιτισμού, μα και βαρύ πλημμέλημα και θα σε καταγγείλω!

 

Το... βασανιστικό για τα ζώα έθιμο της τελετουργικής τους σφαγής σε περιοχές του Δήμου Σερρών και Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης καταδικάζει για μια ακόμη φορά η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, ενημερώνοντας αρμοδίους για τυχόν αμέλεια σε μια τόσο εξώφθαλμη παρανομία, η οποία προκαλεί σοκ και δέος σε επισκέπτες αλλά και κατοίκους των περιοχών.

Με επιστολή της που υπογράφουν 130 Ζωοφιλικά σωματεία, η Ομοσπονδία καλεί τις αρμόδιες Αρχές όπως μεριμνήσουν άμεσα ώστε να απαγορευτεί και να αποφευχθεί εγκαίρως οποιαδήποτε δράση σχετίζεται με σφαγή-θυσία ζώου στις περιοχές Αγ. Ελένη Σερρών και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή στο πλαίσιο αυτής της θρησκευτικής εκδήλωσης (Αναστενάρια) την περίοδο από 21 έως 23 Μαΐου 2018, ενημερώνοντας ότι κι εφέτος θα υπάρχουν εξουσιοδοτημένα μέλη της προκειμένου. αν κριθεί αναγκαίο από την Εισαγγελική Αρχή, με συνοδεία αστυνομικών οργάνων υπεύθυνων για την τήρηση της τάξης και της νομοθεσίας, να προβούν σε παρακολούθηση και βιντεοσκόπηση των τεκταινόμενων.

Αυτό που ζητά φυσικά είναι η μόνιμη απαγόρευση του εθίμου και παρακαλεί τις Αστυνομικές Αρχές για τη δική τους επαγρύπνηση και επιφυλακή τις κρίσιμες μέρες προκειμένου να προβούν σε συλλήψεις των παραβατών και εφαρμογή του «αυτόφωρου».

Είναι γνωστό ότι πέρυσι το συγκεκριμένο έθιμο απαγορεύτηκε να τελεσθεί και ματαιώθηκε κατόπιν έκκλησής της, αλλά και ανταπόκρισης της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών, καθώς και έγκαιρων ενεργειών της Εισαγγελίας και Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών.

ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΑΚΟΜΑ ΠΩΣ...

1. Οι παραβάσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του Ν.1197/81 όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 47 του Ν.4235/2014, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ, αλλά και διοικητικά πρόστιμα της τάξης έως 30.000 ευρώ ανά ζώο.

2. Το συγκεκριμένο έθιμο είναι παράνομο, γιατί σφαγές ζώων επιτρέπονται μόνο στα σφαγεία, με συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως πρότερη αναισθητοποίηση αυτών, καθώς και κάτω από κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες (Π.Δ. 327/1996).

3. Το να πραγματοποιείται σφαγή ζώων δημοσίως και δη έμπροσθεν παιδιών προσβάλλει τον πολιτισμό στη χώρα μας, προάγει τη βαρβαρότητα και προκαλεί τον αποτροπιασμό.

4. Θυσίες ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής έρχονται σε αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές της χριστιανικής φιλοσοφίας και πίστης και προσβάλλουν κατάφωρα το Χριστιανισμό.

Τέτοια έθιμα προσβάλλουν τα δικαιώματα των ζώων και τα πολιτιστικά ιδεώδη στη χώρα μας, ενώ σύσσωμη η φιλοζωική κοινότητα καταδικάζει ανάλογες πράξεις που προϋποθέτουν κακοποίηση ζώου και μάλιστα δημοσίως.

Ως Σκύλος στο Δρόμο που Βλέπω Πολλά, ελπίζω και εύχομαι τέτοια ‘γιορτή’ να μη δω. Και μια σκυλοσυμβουλή: Άμα σου λείπει ο... άρτος, βρες τρόπο να τον διεκδικήσεις και μην τη... ‘βγάζεις’ με... ματοβαμμένα θεάματα του είδους. Πίστεψέ με... ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΡΤΑΣΕΙΣ...