Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Άσεμνο, ανήθικο και... προκλητικό;

 

Ως τέτοιο πάντως θεωρήθηκε το συγκλονιστικό έργο του Γερμανού συγγραφέα Frank Wedekind “Το Ξύπνημα της Άνοιξης”, με υπότιτλο “μία παιδική τραγωδία”, που αναφέρεται στο πρώτο ξύπνημα της εφηβικής σεξουαλικότητας και από 05 Φεβρουαρίου ξεκινά τις παραστάσεις του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το έργο δυστυχώς στην εποχή του ανακηρύχθηκε απαγορευμένο.

 

Μία παράσταση ακατάλληλη για ηθικολάγνους είναι ‘Βέντλα-Το Ξύπνημα της Άνοιξης’, που τη Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα στο Φουαγιέ Α' του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το έργο του Γερμανού συγγραφέα Frank Wedekind, που στην εποχή του, το 1891, όπου και γράφτηκε, απαγορεύτηκε για ν’ ανέβει δεκαπέντε χρόνια μετά, γροθιά στον πουριτανισμό και στη σεμνοτυφία, πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα διαπαιδαγώγησης και σεξουαλικής αναζήτησης των νέων. Ο εύθραυστος ψυχικός κόσμος των ανήλικων χαρακτήρων απέναντι σε διαφορετικούς, εξίσου αναποτελεσματικούς, τρόπους διαπαιδαγώγησης από τους γονείς, παρουσιάζεται εδώ μέσω της γρήγορης εναλλαγής μικρών σκηνών, που διαδέχονται η μία την άλλη. Χαρακτηρίστηκε προδρομική μορφή εξπρεσιονιστικού station drama, ενώ στους κύκλους των ψυχολόγων θεωρήθηκε ότι προβάλλει ψυχολογικές και παιδαγωγικές θεωρίες που διατυπώνονται επιστημονικά στην ψυχανάλυση. Στην ιστορία παρακολουθεί κανείς την καθημερινότητα πέντε εφήβων, με πρώτη και καλύτερη την εύθραυστη δεκατετράχρονη ηρωίδα, τη ρήξη με το σύστημα εκπαίδευσης, την απάθεια των γονέων, την ανάγκη για επαφή, το σεξ, τη βία, τον μαζοχισμό, την ομοφυλοφιλία, καθώς και θέματα ταμπού έως και σήμερα, τα οποία ξεδιπλώνονται μέσα από τη ρομαντικότητα των εφήβων που μοιάζουν έρμαια των ενστίκτων και των συναισθημάτων τους. Η κωμικοτραγική αθωότητα των ηρώων όμως διατρέχεται από έναν μυστηριώδη άνδρα που φαίνεται να γνωρίζει πολλά.

Τέσσερις ανερχόμενοι ταλαντούχοι ηθοποιοί, οι Λίνα Φούντογλου, Αλέξανδρος Χούντας, Χρηστίνα Γαρμπή και Εύα Φρακτοπούλου, ενσαρκώνουν τους έφηβους χαρακτήρες του έργου, πλαισιωμένοι από καταξιωμένους ηθοποιούς (Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Σκουλά, Κώστας Ανταλόπουλος, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Δανάη Παπουτσή κ.ά.) στις κινηματογραφικές οθόνες που τους περιβάλλουν. Υποβλητικοί φωτισμοί, πρωτότυπη μουσική που υπονομεύει ψυχεδελικές καταστάσεις, άχρονα κοστούμια, αφαιρετικά σκηνικά, όλα σε ένα περιβάλλον του σήμερα και του χθες, μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του νέου βραβευμένου σκηνοθέτη Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη.

Μετάφραση: Ντίμη Θεοδωράκη/ Σκηνοθεσία Διασκευή: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης/ Βοηθός Σκηνοθέτη: Υρώ Μακρή/ Επιμέλεια Μετάφρασης: Ντίμη Θεοδωράκη & Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης/ Πρωτότυπη Μουσική: Ιωάννης Βουδούρης/ Φωτισμοί: Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης/ Σκηνικά: Φωτεινή Αλεξοπούλου/ Κοστούμια: Eva Doppelgänger/ Κινησιολογία: Μαρία Στεφανίδου/ Ψυχολογική Ανάλυση Ρόλων: Ιάκωβος Σιανούδης & Εύη Καπασακαλίδη.

Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30, έως 13Μαρτίου/

Εισιτήρια: € 15, €10 για φοιτητές και € 5 για ανέργους και ΑΜΕΑ.

Προπώληση: Ταμεία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και στο Ticketservices.gr/ Ώρες Ταμείου: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 - 14.00 και 18:00 - 21:00/ Σάββατο: 16.00 - 21.00/ Κυριακή: 16:00 - 20:00.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λ. Ηρώων Πολυτεχνίου 32, τηλ. 210 4143 310, www.dithepi.gr