Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Από ήρωας, απατεώνας

 

Ντοκουμέντα και μυθοπλασία. Αυταπάτες και ηρωικά ψέματα. Παρελθόν, ιστορία και μέλλον. Το βιβλίο του Χαβιέρ Θέρκας ‘Ο απατεώνας’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη -σε μετάφραση Γεωργίας Ζακοπούλου- αναδεικνύει μέσα από την περισσή δεξιοτεχνία του ευφυούς συγγραφέα την αδήριτη ανάγκη του ανθρώπου για αγάπη, στοργή και αναγνώριση.

 

Ο Ενρίκ Μάρκο είναι ένας ενενηντάχρονος Βαρκελονέζος, που παρίστανε τον επιζώντα των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ο οποίος µέχρι το Μάιο του 2005, που αποκαλύφθηκε η απάτη του, είχε διατελέσει τρία χρόνια πρόεδρος της ισπανικής ένωσης επιζώντων, είχε παραχωρήσει δεκάδες συνεντεύξεις στον Τύπο και στην τηλεόραση, είχε δώσει εκατοντάδες διαλέξεις σε σχολεία, είχε τιµηθεί µε πολλές σηµαντικές διακρίσεις και είχε συγκινήσει µε την οµιλία του τους Ισπανούς βουλευτές (ορισµένους µέχρι δακρύων) που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινοβούλιο για να αποτίσουν φόρο τιµής για πρώτη φορά στους Δηµοκρατικούς εκτοπισθέντες από το Γ΄ Ράιχ. Η είδηση της απάτης του έκανε το γύρο όλου του κόσµου, µετατρέποντας τον Μάρκο από ήρωα στον μεγάλο απατεώνα, στον τρισκατάρατο σφετεριστή του ηρωισµού και της ιστορίας των άλλων. Ποιος ήταν όµως στ’ αλήθεια; Τι τον οδήγησε σε αυτή την απάτη; Ποταπά κίνητρα ή... μήπως κάτι παραπάνω; Κάτι κοινό στην ανθρώπινη φύση και τόσο γνώριμο στον καθένα;

Ο συγγραφέας, καθηγητής Ισπανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήµιο της Χερόνα, που το 2011, στην Έκθεση Βιβλίου του Τορίνου, έλαβε το Διεθνές Βραβείο για το σύνολο του έργου του, εφορµά µε πάθος καµικάζι στην αλήθεια της απάτης του Μάρκο για να καταδυθεί µε συνταρακτική τιµιότητα στα βάθη της ίδιας µας της ύπαρξης –στην ανεξάντλητη ικανότητά µας να τρέφουµε αυταπάτες, στον καθηµερινό κοµφορµισµό και στα ηρωικά ψέµατά µας, στην ακόρεστη δίψα µας για στοργή και κοινωνική αναγνώριση, στις αντιτιθέµενες ανάγκες µας για µυθοπλασία και πραγµατικότητα, στις πιο οδυνηρές περιοχές του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος µας. Το αποτέλεσµα είναι ένα ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό βιβλίο με ήρωα τον Ενρίκ Μάρκο, αλλά στην πραγματικότητα τον καθένα. Ένα εκπληκτικό έργο που διευρύνει µε πολύ µεγάλο θάρρος τα όρια του µυθοπλαστικού είδους και εξερευνά τα τελευταία σύνορα της σχέσης της ανθρωπότητας µε την εικόνα της.

Ο Χαβιέρ Θέρκας έχει γράψει άλλα επτά µυθιστορήµατα: El mόvil, Ο ένοικος (Εκδόσεις Πατάκη, 2011), El vientre de la ballena, Στρατιώτες της Σαλαµίνας (Εκδόσεις Πατάκη, 2002), Η ταχύτητα του φωτός (Εκδόσεις Πατάκη, 2007), Οι νόµοι των συνόρων (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), El monarca de las sompras.

Στο έργο του συγκαταλέγεται επίσης το αταξινόµητο ‘Anatomίa de un instante’, το δοκίµιο ‘La obra literaria de Gonzalo Suárez’, καθώς και τέσσερις τόµοι µε ποικίλα θέµατα: Una buena temporada, Relatos reales, La verdad de Agamenόn, Formas de ocultarse. Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν τιµηθεί µε διάφορα εθνικά και διεθνή βραβεία.