Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Ανάμεσα στην ΑΛΗΘΕΙΑ και το ΨΕΜΑ

 

Do we live in a post-truth society? Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην, ανοικτή για το κοινό, συζήτηση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου -για 6η συνεχή χρονιά στο πλαίσιο των ετήσιων Battle of Ideas- η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Institute of Ideas του Λονδίνου.

 

To 2016, το Oxford English Dictionary ανακήρυξε το “post-truth” λέξη της χρονιάς και την όρισε ως «αυτό που αναφέρεται ή δηλώνει τις συνθήκες κατά τις οποίες αντικειμενικά γεγονότα ασκούν μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης απ’ ό,τι το συναίσθημα και η προσωπική πίστη». Ο όρος, που χρησιμοποιείται για να δηλώσει και την πολιτική «πέραν της αλήθειας», ένα είδος πολιτικής ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα, χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ που οδήγησαν στην εκλογή του Donald Trump και κατά το δημοψήφισμα για το Brexit. Κατά την προεκλογική περίοδο, πολλοί από τους υποστηρικτές του Trump εύκολα πίστεψαν και αναμετάδωσαν καταφανώς ψευδείς ειδήσεις, μοτίβο που συνεχίστηκε και από τον ίδιο όταν ανέλαβε τα Προεδρικά καθήκοντά του. Παρά τη σχεδόν καθολική υποστήριξη της άποψης της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση από προσωπικότητες της χώρας, οι Βρετανοί ψηφοφόροι επέλεξαν την αποχώρηση από την Ε.Ε. Σύμφωνα με τους σχολιαστές, αυτό καταδείκνυε ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν να ψηφίσουν «με την καρδιά» παρά έπειτα από ορθολογική εκτίμηση των πραγματικών γεγονότων. 

Το post-truth δεν είναι όμως σε καμία περίπτωση μόνο αγγλοσαξονικό φαινόμενο. Το Μάρτιο, εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε: «Ζούμε στην εποχή των ψευδών ειδήσεων» αναφορικά με δημοσίευμα του Reuters για πρόωρες εκλογές. Όταν στις αρχές της χρονιάς το ΔΝΤ δημοσίευσε την πιο πρόσφατη έρευνά του, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η γερμανική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν την αποδέχθηκε και οι Έλληνες αρνήθηκαν τη δεδομένη αξία της.

Είναι όμως αυτή η post-truth κοινωνία κάτι νέο; Οι πολιτικοί δεν απέφευγαν ποτέ να πουν ψέματα για να εκλεγούν ή για να δικαιολογήσουν τις επιλογές τους. Ζούμε όντως σε μια post-truth κοινωνία; Κι αν ναι, τι σημαίνει αυτό για την πολιτική και τη δημοκρατία; Είμαστε καταδικασμένοι σε μια εποχή όπου οι δημαγωγοί κερδίζουν εκλογές με εκκλήσεις στο συναίσθημα και όχι με βάση τα γεγονότα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης που πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από τους Θοδωρή Γεωργακόπουλο, Συγγραφέα και Δημοσιογράφο, Διευθυντή περιεχομένου, Οργανισμός διαΝΕΟσις, Luke Gitto, Δικηγόρο, Διευθυντή, City of London Appeals Clinic, Αρθρογράφο και Συγγραφέα, Δρ Άννα Νικολάου, Μέλος Ακαδημαϊκού Προσωπικού, Hellenic American University και Μενέλαο Τζαφάλια, Ανεξάρτητο δημοσιογράφο και Παραγωγό ντοκιμαντέρ, με τίτλο: Ζούμε σε μια post-truth κοινωνία;

Τη συζήτηση συντονίζει η Ashley Frawley, Λέκτορας Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο του Swansea και Συγγραφέας.

Έναρξη: 19.30/ Είσοδος: Ελεύθερη.

Rooftop Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: (8ος όροφος), Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ. 2103680052, www.hau.gr/culture