Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Αναλύοντας τη λαϊκή εικονολογία...

 

Περφόρμανς, βίντεο, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και σχέδια. Ο ιδιαίτερος καλλιτέχνης Cameron Jamie έρχεται την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στην γκαλερί Bernier-Eliades, εγκαινιάζοντας την τέταρτη ατομική έκθεσή του. 

 

Την ανάλυση της λαϊκής εικονολογίας μέσα από τη δημιουργία μυθοπλαστικών κόσμων και προσωπικοτήτων επιχειρεί στην τέταρτη ατομική έκθεσή του στην γκαλερί Bernier-Eliades ο Cameron Jamie. Ο καλλιτέχνης, έντονα επηρεασμένος από τη λαϊκή κουλτούρα της Δυτικής Ακτής, με καταγωγή από τα προάστια του Λος Άντζελες, αντλεί τις εικονογραφικές πηγές του και τα αγαπημένα του θέματα από τη λαϊκή κουλτούρα: τη μουσική ροκ, το κατς, τα κόμικς, την πολυαίμακτη ή γοτθική αισθητική του Χάλογουιν…

Στην καινούργια του έκθεση θα παρουσιάσει ένα σύνολο από κεραμικά γλυπτά, σχέδια και μονοτυπίες που αποκαλύπτουν βαθμιαία τη μαγική τους διάσταση και την καθαρτική τους δύναμη.
Τα νέα του έργα αναπτύσσονται με εξάπλωση, καταστροφή και ανακατασκευή στο πλαίσιο μιας οργανικής κίνησης παρόμοιας με την κίνηση της αράχνης, που καταβροχθίζει τη λεία της στα δίχτυα της. Για τον Cameron Jamie, ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να φέρει στο φως τα αρχέγονα ένστικτα, το συλλογικό ασυνείδητο, τους αρχαϊκούς μύθους βίας και θηριωδίας τους οποίους συμμερίζεται όλη η ανθρωπότητα, ανεξαρτήτως πολιτισμού.
Οι μονοτυπίες του Jamie είναι αποτέλεσμα εκτεταμένου πειραματισμού με τις διαδικασίες εκτύπωσης. Στις εκτυπώσεις του συναντάμε πλούσιες στρώσεις από πολύχρωμα μελάνια, κοφτές staccato γραμμές, καθώς και τη μυστηριώδη φιγούρα ανθρωπόμορφων πουλιών -ένα γνωστό μοτίβο που βρίσκεται σε όλα τα έργα ζωγραφικής και βιβλία του καλλιτέχνη. Η διαγραφή, η εργασία και η επανεπεξεργασία είναι μια γενεσιουργός διαδικασία για τον Jamie, καθώς τα εναπομείναντα σχέδια ενεργοποιούν την τελική εικόνα και αποτυπώνουν όλη τη διαδικασία της δημιουργίας.
Τα κεραμικά γλυπτά σχηματίζονται από οργανικά, μορφοποιημένα με το χέρι σχήματα και κομμάτια. Ύστερα από επαναλαμβανόμενα ψησίματα και γυαλώματα, τα γλυπτά του αποκτούν μία ζωντανή και πλούσια επιφάνεια που μοιάζει με βερνίκι στροβιλισμένης λάβας. Η εξερεύνηση των υλικών δείχνει την ικανότητα του καλλιτέχνη, η αναδρομική έκθεση του οποίου θα παρουσιάσει το 2018 το Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Lyon να διασχίζει ταυτόχρονα το συμβατικό και το πειραματικό, ενώ επεξεργάζεται συνεχώς αναγνωρίσιμες φόρμες και επεκτείνει το πεδίο της κεραμικής και της μονοτυπίας.

Εγκαίνια: Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, 20:00-22:00/ Ωράριο λειτουργίας: Τρ-Παρ 10:30-18.30. Σάββατο 12:00 – 16:00 (Mέχρι 04 Ιανουαρίου 2018).

Bernier-Eliades: Επταχάλκου 11, τηλ. 2103413935, www.bernier-eliades.gr