Αρχική
εγγραφή NewsLetter | χορηγία
Πρώτη ΣελίδαΑποτύπωμαΦιλικές ΙστοσελίδεςΕπικοινωνία

Το αγαθό της Ορθοφροσύνης

 

Μια Ακυβέρνητη πόλη φτιάχνουν φέτος το καλοκαίρι, στις 22 και 23 Ιουνίου, στο Κηποθέατρο Παπάγου και την Τετάρτη 11 Ιουλίου στο Ηρώδειο ο Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας, που, μετά την επιτυχημένη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, συν-σκηνοθετούν την ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη με τον πρώτο, την Αθηνά Μαξίμου και τον Μιχάλη Σαράντη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

 

‘Το πραγματικό θέμα της τραγωδίας είναι κάτι περισσότερο από την αντιπαράθεση ανάμεσα στο δίκαιο της πολιτείας και το θεϊκό δίκαιο, ανάμεσα στο θετό και το φυσικό δίκαιο ή ανάμεσα στην εξουσία και τη δικαιοσύνη. Η πραγματική σύγκρουση είναι ανάμεσα στην ιδιωτική επιθυμία και τη δημόσια πραγματικότητα. Σ’ αυτή την πόλη, όλοι είναι μόνοι. Προσπαθούν να ευτυχήσουν, αλλά δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό. Προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, αλλά διαλέγουν λάθος μέσα. Διότι, όπως λέει ο Τειρεσίας: «Δεν ξέρουν οι άνθρωποι. Δεν έμαθαν ποτέ. Δεν μπήκαν καν στον κόπο να σκεφτούν... πως δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό απ’ την ορθοφροσύνη». Αυτά σημειώνει ο μεταφραστής Γιώργος Μπλάνας για την ‘Αντιγόνη’ του Σοφοκλή, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ σε σκηνοθεσία που μοιράζονται ο Αιμίλιος Χειλάκης και o Μανώλης Δούνιας.

Οι δύο σκηνοθέτες ακολουθούν τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές. Έτσι, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Κρέοντας και Ευρυδίκη, η Αθηνά Μαξίμου, Αντιγόνη και Τειρεσίας και ο Μιχάλης Σαράντης, Αίμονας, Σκοπός και Ισμήνη. Τα οκτώ μέλη του χορού αναλαμβάνουν το ρόλο των αφηγητών και διηγούνται την ιστορία της εμμονικής σχέσης των ηρώων με τα πιστεύω τους. Αυτά που τους οδηγούν στην καταστροφή τους, αφού ο Κρέοντας είναι αποφασισμένος να επιβληθεί και η Αντιγόνη αποφασισμένη να πεθάνει. Στο μεταξύ, οι πολίτες, παραδομένοι στο φόβο, ψιθυρίζουν κρυφά, μα δεν τολμούν να αντιδράσουν, ενώ η πόλη παραμένει ακυβέρνητη.

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας/ Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης - Μανώλης Δούνιας/ Διασκευή: Μανώλης Δούνιας/ Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης/ Σκηνικά-Κοστούμια: Εύα Νάθενα/ Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου/ Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος/ Μουσική Διδασκαλία-Ακορντεόν: Άννα Λάκη/ Βοηθός Σκηνοθετών: Αλέξανδρος Βάρθης/ Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Τσάτσου/ Βοηθός Ενδυματολόγου: Δανάη Ψωμοδότη.

Χορός: Σωκράτης Πατσίκας, Παναγιώτης Κλίνης, Κρις Ραντάνοφ, Σμαράγδα Κάκκινου, Μαρία Τζάνη, Πάρις Θωμόπουλος, Τίτος Λίτινας, Άννα Λάκη.

Έναρξη: 21.30/ Προπώληση εισιτηρίων : viva.gr

Κηποθέατρο Παπάγου: Κορυτσάς, 6η στάση Παπάγου, τηλ. 2132027185.

Ηρώδειο: Δ. Αρεοπαγίτου, τηλ. 2103241807, www.greekfestival.gr